Fitness

Ορεινό τρίαθλο: Πώς να ξεκινήσεις για τον πρώτο σου αγώνα

Αν και το ορεινό τρίαθλο θεωρείται ως το ταχύτερο αναπτυσσόμενο άθλημα στον κόσμο ωστόσο λίγοι έχουν φτάσει στην κορυφή. Τα τελευταία χρόνια το κλασικό τρίαθλο πέρασε από την άσφαλτο στο βουνό, σε ανώμαλο ή ορεινό έδαφος με ποδήλατα βουνού και τρέξιμο σε ανώμαλο έδαφος και με πολύ μεγαλύτερες κλίσεις εδάφους (ανηφόρες ή κατηφόρες). Αν θέλεις να τεστάρεις αντοχή, επιδόσεις και να προκαλέσεις τον εαυτό σου ετοιμάσου για έναν αγώνα στο βουνό!

Γιατί να ξεκινήσεις ορεινό τρίαθλο;

Επειδή σου αρέσει η ποικιλία, είσαι άνθρωπος των προκλήσεων και θέλεις μια αλλαγή από τις κανονικές δραστηριότητές σου. Ο δε συνδυασμός των τριών αθλημάτων σου φαίνεται ωραίος, θεωρείς ότι είναι διασκεδαστικό (η τρέλα πάει στα βουνά!) αλλά και ένας πολύ καλός τρόπος για να μείνεις σε φόρμα. Επειδή μπορεί να έβαλες  στοίχημα με τον εαυτό σου για να ελεγξεις αν είσαι καλός ποδηλάτης/κολυμβητής/δρομέας. Για όλους αυτούς τους λόγους και για άλλους περισσότερους στον πρώτο αγώνα σου πειραματίσου αλλά κράτα τα πράγματα απλά. Μόλις δεις ότι σου αρέσει το άθλημα, εξέτασε και τους τρόπους για να πας πιο γρήγορα.

Πρώτη φορά τριαθλητής;

Εάν θέλεις να γίνεις κι εσύ ορεινός τριαθλητής αυτά είναι τα σημεία που πρέπει να προσέχεις.

1 Βρες έναν μέντορα

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις τα μυστικά του ορεινού τριάθλου είναι να βρεις φίλο/ γείτονα/ συνάδελφο/συναθλητή που να το έχει κάνει και να είναι πρόθυμος να σε μυήσει στο άθλημα, να σε καθοδηγήσει και να σου δώσει συμβουλές κ.λπ. Ιδανικά, θα πρέπει να έχει πάρει μέρος σε κάποιον αγώνα οπότε να σου πει βήμα βήμα τι να κάνεις.

2 Ξεκίνα σταδιακά αν θέλεις να φτάσεις μακριά

Το να καλύψεις πολλά και απαιτητικά χιλιόμετρα (1500 μ. κολύμπι, 31,3 χλμ. ποδήλατο, 9,2 χλμ. τρέξιμο συνολικού μήκους 42 χιλιομέτρων) χρειάζεται αρκετή προπόνηση και δοκιμή εάν επιχειρήσεις να το κάνεις αυτό μονομιάς στον πρώτο σου αγώνα. Ξεκίνα με έναν μικρότερο αγώνα όπως για παράδειγμα με ένα ασφάλτινο τρίαθλο με sprint απόσταση (750 μ. κολύμπι, 15,2 χλμ. ποδήλατο, 5 χλμ. τρέξιμο συνολικού μήκους 21 χιλιομέτρων) και δες τις επιδόσεις και τις αντοχές σου. Επίσης, επειδή το τρέξιμο χρησιμοποιεί διαφορετικούς μύες, στις προπονήσεις σου κάνε brick (ποδήλατο-τρέξιμο), ώστε να συνηθίσουν τα πόδια στην αλλαγή. Ξεκίνα με αργές, μεγάλες προπονήσεις, χτίσε πρώτα την αερόβια πριν τρέξεις γρήγορα, για να αποφύγεις τραυματισμούς. Τέλος, σκέψου τι δεν σου αρέσει. Σχεδόν όλοι οι τριαθλητές βλέπουν ένα από τα τρία αγωνίσματα σαν κακό μπελά και αυτό συνήθως είναι το κολύμπι επειδή οι περισσότεροι που ξεκινούν τρίαθλο είναι σε τέτοια ηλικία που οι κολυμβητικές δεξιότητες, αν έχουν αποκτηθεί, δεν βελτιώνονται με το ρυθμό που συμβαίνει στα άλλα δύο αθλήματα. Δώσε σημασία λοιπόν και στην εκμάθηση της σωστής κολυμβητικής τεχνικής.

3 Επίλεξε έναν αγώνα κοντά σου

Για την συμμετοχή σου στον πρώτο αγώνα επιλέξε μια εκδήλωση κοντά στο σπίτι σου. Θα σε βοηθήσει να μειώσεις την ημέρα του αγώνα το άγχος και την ταλαιπωρία.

4 Εξοικειώσου με τον εξοπλισμό

Στην κολύμβηση δεν χρειάζεσαι μόνο γυαλιά κι ένα μαγιό. Μια στολή κολύμβησης από neoprene θα σου χρειαστεί αν πάρεις μέρος σε κάποιον αγώνα  νωρίς το καλοκαίρι, γι’αυτό προμηθεύσου τη εγκαίρως για να έχεις τον χρόνο να εξοικειωθείς στο βάλε-βγάλε και στην αίσθηση που έχει μέσα στο νερό.

5 Μην ψάχνεις για το σούπερ ποδήλατο

Το ποδήλατό σου θα κάνει τη δουλειά του, δεν είσαι και επαγγελματίας τριαθλητής. Κάθε ποδήλατο μπορεί να λειτουργήσει μια χαρά αρκεί να είναι ποδήλατο κούρσας ή mountain bike. Απλώς να γνωρίζεις ότι πολλοί άνθρωποι έχουν ολοκληρώσει το πρώτο τους τρίαθλο με δανεικό ποδήλατο. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι να σου ταιριάζει και να είναι σε καλή κατάσταση. Αργότερα, αν δεις ότι σου ταιριάζει αυτό το άθλημα, απέκτησε ένα καλύτερο ποδήλατο, είτε τριάθλου είτε κλασσικό χρονομέτρησης. Κι αν μείνεις από λάστιχο, μην στεναχωριέσαι! Στην προπόνηση και στους αγώνες έχε μαζί σου σαμπρέλα, τρόμπα και κλειδί allen 5. Εξοικειώσου στην αλλαγή του λάστιχου. Μια  αμπούλα CO2 για να φουσκώσεις το λάστιχό σου θα σου φανεί χρήσιμη. 

6 Χρειάζεσαι τα σωστά παπούτσια για τρέξιμο

Εάν δεν διαθέτεις ήδη ένα ζευγάρι παπούτσια ειδικά για ορεινό τρέξιμο τότε θα πρέπει να αποκτήσεις. Επίλεξε ένα εξειδικευμένο κατάστημα όπου θα σε ρωτήσουν για την κατάσταση των ποδιών σου, θα δουν το βάδισμά σου, θα σου υποδείξουν τα ιδανικά για σένα. Και κυρίως: φρόντισε να τα πάρεις σχεδόν 2 νούμερα μεγαλύτερα.

7 Δεν χρειάζεσαι χρόνια προπόνησης για να πάρεις μέρος σε έναν αγώνα

Δεν χρειάζεσαι προπόνηση 20 με 30 ώρες την εβδομάδα. Μπορεί να είσαι έτοιμος για τρέξιμο και με πέντε ώρες την εβδομάδα. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται είναι να ξεκινήσεις από τώρα, τον χειμώνα, ώστε να «γράψεις» χιλιόμετρα και να αυξήσεις την αντοχή σου προκειμένου να πάρεις μέρος σε κάποιον αγώνα ορεινού τριάθλου.

8 Δώσε σημασία στις ζώνες μετάβασης, ο χρόνος μετρέι πολύ

Ο χρόνος που χρειάζεται για να αλλάξεις από το κολύμπι στην ποδηλασία και από το ποδήλατο στο τρέξιμο (γνωστές ως ζώνες αλλαγής ή μετάβασης Τ1 και Τ2) υπολογίζονται στο συνολικό χρόνο αγώνα. Έχει, λοιπόν, σημασία οι αλλαγές να γίνονται όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αυτό εξαρτάται από το τι έχεις αποφασίσει να φορέσεις, πώς έχεις τοποθετήσει τον εξοπλισμό σου κλπ.

9 Μην ξεκινάς γρήγορα

Οι περισσότεροι αρχάριοι ξεκινούν πολύ γρήγορα. Υπολόγισε πόσο χρόνο νομίζεις ότι θα χρειαστείς για να πάρεις μέρος σε έναν αγώνα. Κάνε το πρώτο μισό του συνολικού σου χρόνου με βραδύτερο ρυθμό κι όταν φτάσεις στα μισά του δρόμου, επιτάχυνε το ρυθμό σου. Αυτό ονομάζεται negative split προσπάθεια.

10 Βάλε στόχο τον τερματισμό

Δεν το έχεις κάνει ποτέ. Δεν ξέρεις τι να περιμένεις, πώς το σώμα σου θα ανταποκριθεί ή πώς θα είναι ένας τέτοιος αγώνας. Έτσι, δεν πιέζεις τον εαυτό σου να κερδίσει ή να τερματίσει. Απλά πήγαινε με τον στόχο να ολοκληρώσεις τον αγώνα και καλή διασκέδαση.