Η δημοσιογράφος Φίλια Μητρομάρα ρίχνει μια ματιά στις έρευνες που δίχασαν, στους νικητές και τους χαμένους και στα πράγματα που άλλαξαν το fitness το 2020.
Φέτος, η ιστορία κορωναϊού ήρθε και μεταμόρφωσε κάθε πτυχή της ζωής μας, ακόμα και της φυσικής μας κατάστασης. Με αμέτρητους τρόπους άλλαξε τα πως και τα γιατί χρειαζόμαστε την άσκηση. Στην αρχή του έτους, λίγοι από εμάς περίμεναν ότι ένας ιός θα κυριαρχούσε στον κόσμο και θα επηρέαζε τις προπονήσεις μας. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, έγραφα για θέματα όπως Ταπεράκι στο γυμναστήριο: Τι να βάλεις μέσα ή Τι να κάνεις όταν δεν έχεις όρεξη για γυμναστήριο. Γενικά, τα άρθρα είχαν να κάνουν με τα γυμναστήρια, τις προπονήσεις και τα προγράμματα μέχρι που τον Μάρτιο, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε τη Covid-19 πανδημία, τα γυμναστήρια έκλεισαν και μπήκαν στη ζωή μας οι αποστάσεις, οι μάσκες και τα lockdown. Το «Μένουμε Σπίτι» έγινε σύνθημα, φέρνοντας μια σειρά από αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, που μας καλούσαν να τηρήσουμε μια διαφορετική στάση απέναντι στις νέες συνθήκες. Η επίσκεψη στο γυμναστήριο και οι προγραμματισμένες προπονήσεις μπήκαν στην κατηγορία των απαγορευμένων απολαύσεων και η άσκηση άλλαξε μορφή. Εκείνους τους μήνες, κανένας από εμάς δεν ήξερε αρκετά πράγματα για το πώς και αν θα ασκηθεί σε αυτές τις νέες συνθήκες. Μπορούσαμε να τρέξουμε εάν το κράτος είχε θεσπίσει περιορισμό στο σπίτι; Έπρεπε ή όχι να φοράμε μάσκα κατά τη διάρκεια της άσκησης; (δες: Covid 19: Μην κάνεις αυτό το λάθος όταν γυμνάζεσαι)
Έρευνες: αυτή η τρέλα!
Οι ειδικοί συνιστούσαν και συνιστούν ότι ήταν και είναι αναγκαίο να παραμείνουμε σωματικά ενεργοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά να αποφεύγουμε το συνωστισμό στα πάρκα και τις παραλίες. Ωστόσο, επεσήμαναν ότι πολλές απορίες τότε σχετικά με τον ιό και τον τρόπο άσκησης με ασφάλεια, παρέμειναν άλυτες. Επιπλέον και οι έρευνες άλλαξαν και στράφηκαν στις επιδράσεις του κορωνοϊού. Μια μελέτη που συζητήθηκε τον Απρίλιο, για παράδειγμα, έδειξε ότι το γρήγορο περπάτημα και το τρέξιμο θα μπορούσαν να αλλάξουν και να επιταχύνουν τη ροή του αέρα γύρω μας, στέλνοντας τα σωματίδια του κορωνοϊού μακρύτερα από ότι αν μέναμε ακίνητοι. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δρομείς και οι πεζοπόροι θα πρέπει να διατηρούν οπωσδήποτε 3 μέτρα ή και περισσότερα απόσταση. Ωστόσο μεταγενέστερη έρευνα διαπίστωσε ότι οι υπαίθριες δραστηριότητες ήταν γενικά ασφαλείς, αν και οι ειδικοί εξακολουθούν να προτείνουν να κρατάμε αποστάσεις και να φοράμε μάσκα.
Μια άλλη μελέτη τον Ιούνιο παρακολούθησε 112 μολύνσεις από κορωνοϊό στη Νότια Κορέα που ξεκίνησαν σε τάξεις Zumba. Κάποιοι γυμναστές μετέδωσαν τον ιό στους μαθητές τους κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Κάποιοι ασκούμενοι τον έφεραν σπίτι, μολύνοντας δεκάδες μέλη της οικογένειας και τους φίλους τους. Αλλά η ιστορία της μελέτης ήταν ανησυχητική: «Η άσκηση σε ένα γυμναστήριο μας κάνει ευάλωτους σε μολυσματικές ασθένειες».
Ευτυχώς, άλλες έρευνες σχετικά με την άσκηση στην εποχή του Covid ήταν πιο ενθαρρυντικές. Σε δύο πρόσφατα πειράματα που περιελάμβαναν ασκούμενους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μάσκες προσώπου δεν έπληξαν τον καρδιακό παλμό, τις αναπνοές ή, μετά από κάποια αρχική υποκειμενική αίσθηση της δυσκολίας των ασκήσεων. Το ίδιο έδειξε και στο τρέξιμο ή το περπάτημα, είτε οι συμμετέχοντες φορούσαν μάσκες είτε όχι.
Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας στο πόσο συχνά και με ποιον τρόπο κινούμαστε είναι διφορούμενες και υποπτεύομαι ότι θα αποτελέσει αντικείμενο συστηματικής έρευνας τα επόμενα χρόνια. Αλλά το βασικό μάθημα αυτής της χρονιάς στο fitness είναι ότι η φυσική κατάσταση ήταν και είναι τόσο σημαντική όσο ποτέ.
Οι μεγάλοι χαμένοι
Η πανδημία επηρέασε τραγικά τα γυμναστήρια. Ενώ προ πανδημίας, μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων σε όλον τον κόσμο διατηρούσε συνδρομές σε γυμναστήρια και άλλους χώρους εκγύμνασης, στις αρχές του χρόνου αυτό άρχισε να αλλάζει. Αρχικά το κλείσιμο των γυμναστηρίων λόγω καραντίνας και στη συνέχεια ο φόβος συνωστισμού και διασποράς του ιού, απομάκρυνε τους περισσότερους από τα γυμναστήρια, ωθώντας τους να αναζητήσουν νέους τρόπους άσκησης. Κάπως έτσι, αρκετοί στράφηκαν σε online εφαρμογές, οδηγώντας τη συγκεκριμένη βιομηχανία σε σημαντική ανάπτυξη. Η υγιεινομική κρίση δημιούργησε και ευκαιρίες για καινοτομίες, αναβαθμίσεις και νέες υπηρεσίες, όπως outdoor ή εξ αποστάσεως προγράμματα. Όσοι εκμεταλλεύτηκαν την τεχνολογία είδαν αύξηση όπως οι ελληνικές online πλατφόρμες για γυμναστική, όπου θα είναι η κυρίαρχη τάση τα επόμενα χρόνια και στη νέα δεκαετία που θα διανύσουμε. Άνοιξε μία νέα σελίδα στη σωματική άσκηση ως υπηρεσία, σηματοδοτώντας και προϋποθέτοντας την περαιτέρω αναβάθμισή της. Κατά συνέπεια το ζητούμενο για τους χώρους γυμναστηρίων τη νέα δεκαετία είναι η ικανότητα να εντάξουν την τεχνολογία και τις ψηφιακές υπηρεσίες ως μέρος των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Η πανδημία μας σήκωσε από τον καναπέ!
Η συνεχής σωματική αδράνεια έχει καταστροφικές συνέπειες για τη σωματική και ψυχική υγεία, την οικονομία και το περιβάλλον αλλά η πανδημία άλλαξε το τοπίο. Το πιο εκπληκτικό είναι ότι σήκωσε από τον καναπέ και ώθησε αρκετούς ανθρώπους να κινούνται περισσότερο, σύμφωνα με έρευνα. Μια διαδικτυακή έρευνα που έγινε τον Ιούνιο ανέφερε ότι οι περισσότεροι γυμνάζονται πιο συχνά τώρα σε σχέση με άλλες χρονιές. Ο κωδικός 6 έχει πάρει φωτιά!
Τελειώνω με την αγαπημένη μου μελέτη της χρονιάς όπου απέδειξε το αυτονόητο: οι άνθρωποι που έβγαιναν για περπάτημα, αναζήτησαν και επικεντρώθηκαν στις μικρές ομορφιές και τα απροσδόκητα θαύματα που έβρισκαν στην πορεία τους, ένιωσαν πιο αναζωογονημένοι και πιο ευτυχισμένοι. Αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι για όλους να στραφούμε στην άσκηση (όποια άσκηση μας ταιριάζει και μας αρέσει, είτε είναι κολύμπι, είτε πεζοπορία στα βουνά είτε απλώς μια βόλτα στο πάρκο), αναζητώντας συναισθηματική και φυσική δύναμη στο fitness, σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται και είναι απρόβλεπτος. Το σίγουρο είναι ότι η άσκηση, η σωστή διατροφή και ο καλός ύπνος θα αποτελούν για πάντα τα βασικά συστατικά της μακροζωίας και της διατήρησης της ενέργειας και της θετικής μας διάθεσης.
Καλή χρονιά σε όλους!
Φίλια Μητρομάρα
Πηγές ερευνών