Σκόνη. Βακτήρια. Ιδρώτας. Όλα αυτά συσσωρεύονται στην επιφάνεια του στρώματος και μεταφέρονται στο σώμα σου.
Εάν φέρνεις το δικό σου χαλάκι γιόγκα στο γυμναστήριο, θα πρέπει να το καθαρίζεις τουλάχιστον μια φορά το μήνα, ειδικά κατά τους θερινές μήνες. Θα καταλάβεις ότι χρειάζεται καθαρισμό όταν αρχίσει να μυρίζει και να φαίνεται βρώμικο καθώς τείνει να απορροφά τη λιπαρότητα του δέρματος και τον ιδρώτα. Αν δεν έχεις δικό σου χαλάκι και χρησιμοποιείς αυτό που διατίθεται στο γυμναστήριο, παίρνε μαζί σου ένα αντιβακτηριακό σπρέι. Δεν αξίζει τον κίνδυνο. Δες τί ΔΕΝ πρέπει να κάνεις για να μην καταστρέψεις το χαλάκι της yoga, που μόλις αγόρασες.
Διαβασε περισσότερα: Τα 10 πράγματα που πρέπει να προσέχεις όταν αγοράζεις στρώμα γυμναστικής
1 ΔΕΝ χρησιμοποιείς πολύ σαπούνι
Εάν βάλεις πολύ σαπούνι θα χρειαστείς να το ξεπλύνεις με πολύ νερό. Και το πολύ νερό θα κάνει αυτό που λέει η οδηγία νο 4, πιο κάτω. Ρίξε σε ένα βαποριζατέρ νερό και ξύδι και ψέκασε το χαλάκι yoga και από τις δυο πλευρές και στη συνέχεια τρίψε απαλά με ένα σφουγγάρι και άφησέ το να στεγνώσει στη σκιά. Το ξύδι θα απολυμάνει το στρωματάκι. Εάν δεν σου αρέσει η μυρωδιά που αφήνει το ξύδι, δοκίμασε να ρίξεις μέσα στο νερό λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας και tea tree. Και τα δυο έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.Στην τελική, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα ειδικό καθαριστικό για χαλάκια yoga και να έχεις το κεφαλάκι και το χαλάκι σου ήσυχο.
2 ΔΕΝ το βάζεις στο πλυντήριο
Δεν χρειάζεται επεξήγηση σε αυτό, εκτός (1) κι αν σου αρέσει να μαζεύεις τα κομμάτια του από τον κάδο του πλυντηρίου και εκτός (2) αν είναι από ειδικό υλικό που επιτρέπεται το καθάρισμα στο πρόγραμμα για ευαίσθητα και με κρύο νερό. Αν έχεις ένα απλό, ταπεινό χαλάκι δεν το βάζεις στο πλυντήριο. Όπως και τα αθλητικά σου παπούτσια. Τι γιατί; Γιατί χάνουν τη συνοχή και τη σταθερότητά τους, οι ίνες τους χαλαρώνουν και μαζεύουν. Βρεγμένο πανάκι και σφουγγαράκι και κρύο νέρο. Μόνο.
3 ΔΕΝ το πλένεις με το λάστιχο
Μην κάνεις ό,τι κάνει η μάνα σου. Όταν μιλάμε για χαλάκι yoga μιλάμε γι’ αυτό το υπέροχο χαλάκι που είναι φτιαγμένο από φανταστικά υλικά που το βοηθούν να μην ξεφλουδίζει, να αντέχει σε σκληρές επιφάνειες, με την ειδική ύφανση που δεν απορροφά βακτήρια κ.λπ. Δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση ότι του συμπεριφερόμαστε όπως στα χαλάκια της κουζίνας ή στο μάλλινο χαλί του σαλονιού. Είναι πολύ βολικό να το απλώσεις στο μπαλκόνι και να ρίξεις νερό με το λάστιχο και έπειτα να πάρεις μία σκούπα ή μία σκληρή βούρτσα και να το τρίψεις. Όμως έχε υπόψη σου ότι έτσι δεν καθαρίζει πραγματικά, δεν το απολυμαίνεις και μπορεί να φθείρεις την αντιολισθητική του επιφάνεια. Λίγη ευγένεια δεν βλάπτει!
4 ΔΕΝ το μουλιάζεις στο νερό
Εάν μουλιάσεις ένα στρώμα γιόγκα στο νερό μπορεί να προκαλέσεις φθορές στο υλικό του, όσο καλοφτιαγμένο κι αν είναι.
5 ΔΕΝ το στεγνώνεις στον ήλιο
Το να κρεμάσεις το χαλάκι σου στον ήλιο ίσως φαίνεται μια καλή ιδέα αλλά θα μπορούσε πραγματικά να το“αφυδατώσει”. Επίσης κάτι τέτοιο μπορεί να φθείρει τα Velcro ή τις ασφάλειες που πιθανόν να διαθέτει.
Namaste!
Φίλια Μητρομάρα