Fitness

Το Bungee Speed απογειώνει την ταχύτητα και την προπόνησή σου!

Οι δρομείς αναζητούν πάντα τρόπους βελτίωσης της απόδοσης και της αντοχής τους. Μια δοκιμασμένη μέθοδος βελτίωσης της απόδοσης και της ταχύτητας είναι η προπόνηση αντίστασης, η οποία αυξάνει τη μυϊκή δύναμη, βάζοντας τους μύες να δουλεύουν ενάντια σε βάρος ή κάποιο άλλο είδος αντίστασης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται αλλαγές στο σώμα οδηγώντας σε καλύτερη απόδοση και αυξημένη ταχύτητα. Δοκίμασε να κάνεις μία προπόνηση με ένα λάστιχο Bungee (Bungee Speed ​​Training) και αύξησε την ταχύτητά σου!

 

 

Πώς γίνεται η προπόνηση ταχύτητας με Bungee  

Μια προπόνηση ταχύτητας με λάστιχο bungee είναι στην ουσία μια μορφή προπόνησης αντίστασης που οι δρομείς χρησιμοποιούν για να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Στην προπόνηση με λάστιχο Bungee χρησιμοποιείς το δικό σου σωματικό βάρος και ένα λάστιχο αντίστασης τύπου bungee. Τα λάστιχα bungee είναι είτε φαρδιά λάστιχα είτε ελαστικά κορδόνια, φτιαγμένα από ένα ελατήριο, το κορδόνι κάποιες φορές είναι καλυμμένο με πλαστική θήκη, δηλαδή το ίδιο κορδόνι που χρησιμοποιείται για τα άλματα από τις γέφυρες και μπορεί να σε βοηθήσει στο τρέξιμο και σε άλλα αθλήματα. Και τα δύο διαθέτουν μία ζώνη στη μέση την οποία δένεις. Το λάστιχο bungee έχει μήκος περίπου 1,8 μέτρα. Συνήθως ένας προπονητής ή μία κολώνα ή ένα σημείο στον τοίχο κρατάει το ένα άκρο του bungee.

 

Τοποθετείς τη ζώνη γύρω από τη μέση σου και ξεκινάς με σύντομο σπριντ. Το bungee δεν πρέπει να τραβιέται πολύ. Ένα bungee μπορεί να παράσχει αντίσταση έως και 90 κιλά. Οι ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιείς αντίσταση περίπου 20%  κατά την εκτέλεση σπριντ με ένα λάστιχο bungee. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να νιώθεις ότι τραβάς φορτηγό. Το λάστιχο bungee βελτιώνει την ταχύτητα και την ευκινησία σου. Μια τυπική προπόνηση αντοχής bungee μπορεί να μοιάζει λίγο σαν αυτή:

 

Εκτελείς δύο σετ sprint – ένα με το λάστιχο bungee και ένα χωρίς. Ξεκουράζεσαι περίπου δύο λεπτά μεταξύ των σετ. Η απόσταση σπριντ είναι 20 μέτρα. Επαναλαμβάνεις.

 

Γιατί να το κάνεις;

Μία προπόνηση με bungee προσφέρει οφέλη για την υγεία όπως:

 

  • Χτίζει μυς
  • Προστατεύει από τραυματισμούς
  • Βοηθά το σώμα να καίει θερμίδες πιο γρήγορα
  • Αυξάνει την οστική πυκνότητα και ενδυναμώνει τα οστά
  • Βελτιώνει την αντοχή

 

Πώς συμβάλλει στη βελτίωση της ταχύτητας;

 

Η προπόνησης αντίστασης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τους δρομείς – ειδικά για δρομείς μεγάλων αποστάσεων – να αυξήσουν την ταχύτητά τους. Ας πούμε ότι προπονείσαι για ένα μαραθώνιο. Μέχρι στιγμής, έχεις περιορίσει την προπόνησή σου στο χτίσιμο της απόστασης κάθε εβδομάδα. Πρέπει όμως να γνωρίζεις ότι χρειάζεσαι δύναμη σε όλους τους μυς (όχι μόνο σε εκείνους που χρησιμοποιείς για το τρέξιμο). Επιπλέον η τόνωση του νευρικού συστήματος μέσω της αντοχής βοηθά στην αύξηση της ταχύτητας. Οι δρομείς διαπιστώνουν ότι όταν αυξάνεται η ταχύτητα τους αποκτούν καλύτερο ρυθμό κατά το τρέξιμο, κάτι που δημιουργεί ένα αποθεματικό ταχύτητας για μια επιτάχυνση στον τερματισμό, αλλά επίσης παρατηρείται και αυξημένη ροή αίματος προς τις μυϊκές ίνες, αυξάνεται η διαθεσιμότητα καυσίμων στους μυς, αυξάνονται τα μιτοχόνδρια κυττάρων (τα οποία δημιουργούν ενέργεια για τα κύτταρα), και αυξάνεται η ευελιξία

 

Αυτός ο τύπος προπόνησης βοηθά επίσης να μειωθεί η πιθανότητα τραυματισμού. Όταν τρέχεις, το κάτω μέρος του σώματος και τα πόδια σου απορροφούν μια δύναμη έως και πέντε φορές το σωματικό σου βάρος κάθε φορά που το πέλμα σου ακουμπά στο έδαφος. Η συσσωρευτική επίδραση αυτής της σταθερής πίεσης μπορεί να είναι καταστροφική για το σώμα σου. Οι τραυματισμοί συνδέονται συνήθως με μυϊκή αδυναμία ή ανισορροπία. Επειδή η προπόνηση αντίστασης έχει ως αποτέλεσμα ισχυρότερα οστά, αυξημένη ευελιξία και ισχυρότερο συνδετικό ιστό, μπορεί να σε βοηθήσει να ενισχύσεις αυτούς τους μυς και να αποφύγεις τέτοιους τραυματισμούς.

 

Δες και το βίντεο

 

 

Πηγή φωτό via