Interviews

Άκης Παρούσης: Τι σημαίνει να είσαι οδηγός βουνού

Ένας από τους λίγους οδηγούς βουνού στην Ελλάδα, ο Άκης Παρούσης, μας μυεί στα μυστικά του βουνού και δίνει όλες τις συμβουλές για σένα που αποφάσισες να πραγματοποιήσεις ένα όνειρό σου: να ανέβεις στην πιο ψηλή κορυφή και να αγναντέψεις τη θέα! Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Φίλια Μητρομάρα και στο wefit.gr.

Τι ακριβώς κάνει ο οδηγός βουνού;

Ο οδηγός βουνού, είναι ένας πολύ έμπειρος και τεχνικά καταρτισμένος ορειβάτης, που από την κατάλληλη εκπαίδευση που έχει λάβει, είναι ικανός να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια απολαυστική, και κυρίως ασφαλή ανάβαση στο βουνό, για τα άτομα που οδηγεί. Το πεδίο που δραστηριοποιείται περιλαμβάνει την ορεινή πεζοπορία, την ορειβασία καλοκαίρι και χειμώνα, την αναρρίχηση βράχου, το ορειβατικό σκι και το σκι εκτός πίστας, καθώς και τη διδασκαλία σε σχολές, στα παραπάνω αντικείμενα.

Ο Άκης Παρούσης, ένας από τους 35 πιστοποιημένους οδηγούς βουνού στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι ένας ορεινός ταξιδιωτικός προορισμός (για αναβάσεις, αναρρίχηση κλπ.) Πιστεύεις ότι είναι οργανωμένος ή ακόμη θέλει δουλειά;

Η Ελλάδα είναι ένας υπέροχος ορεινός ταξιδιωτικός προορισμός και μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη όλες τις ορεινές δραστηριότητες, σε όλη της την έκταση και όλους τους μήνες του έτους. Ουσιαστικά, κατέχει μοναδικά προνόμια, τα οποία δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς: ανέγγιχτη φύση, ψηλά βουνά, απέραντο γαλάζιο, μεσογειακό φαγητό και αξεπέραστη φιλοξενία.

Χρειάζεται αρκετή δουλειά ώστε αυτό το ακατέργαστο διαμάντι που λέγεται «Ελληνική Φύση» και «ορεινός τουρισμός», να αποδοθεί σωστά στους εν δυνάμει επισκέπτες, αλλοδαπούς και εγχώριους.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε στο βουνό;

Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε στο βουνό είναι πολλαπλοί. Τεχνικά, τους διαχωρίζουμε σε υποκειμενικούς και αντικειμενικούς. Κάθε ένας από αυτούς έχει τη βαρύτητά του, και η σωστή αξιολόγηση τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ασφάλεια και την επιτυχία μιας ανάβασης.

Το κρύο, το υψόμετρο, το σαθρό πεδίο ή οι λιθοπτώσεις, η ανεπαρκής ορατότητα, επηρεάζουν και δυσκολεύουν μία ανάβαση. Εάν συμπεριλάβουμε και μια σειρά από υποκειμενικούς παράγοντες όπως την ανεπαρκή φυσική προετοιμασία, ένα ενδεχομένως βαρύ σακίδιο, την επιλογή διαδρομής πέραν των δυνατοτήτων μας ή την κακή ενυδάτωση, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό το μέγεθος της έκθεσης στον κίνδυνο για έναν ορειβάτη.

“Ο εξοπλισμός αποτελεί βασικό σκέλος σε κάθε ανάβαση και πρέπει να είναι προσαρμοσμένος στις απαιτήσεις αυτής της ανάβασης.¨λέει ο Άκης Παρούσης. 

Οι αρχάριοι τι είδους εξοικείωση χρειάζονται για να κάνουν μια ασφαλή ανάβαση στο βουνό;

Όλοι μπορούν να κάνουν μια όμορφη πεζοπορική ή ορειβατική διαδρομή στο βουνό, ακόμη και οι αρχάριοι, ξεκινώντας από σωστά επιλεγμένες διαδρομές, που είναι μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους. Οι πιο δύσκολες διαδρομές, απαιτούν εξοικείωση και εμπειρία.

Τι είδους προετοιμασία χρειάζεται να κάνει κάποιος;

Το σκέλος της φυσικής προετοιμασίας, είναι πολύ σημαντικό για κάποιον που θα επιχειρήσει να ασχοληθεί με το βουνό, έστω και περιστασιακά ή ακόμη και για μία και μοναδική ανάβαση που, ενδεχομένως, να αποτελεί όνειρο ζωής, π.χ μια ανάβαση στον Μύτικα.

Η σωστή προετοιμασία διασφαλίζει ότι θα απολαύσουμε ξεκούραστα την ανάβαση σε όλη της τη διάρκεια αλλά, κυρίως, δεν θα αισθανθούμε ποτέ εξαντλημένοι ώστε να κινδυνεύσουμε.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι για μια κλασική ανάβαση στις κορυφές του Ολύμπου, η προετοιμασία 2-3 μήνων πιο πριν είναι απαραίτητη, με συχνότητα 3-4 φορές την εβδομάδα αεροβικής προπόνησης (ποδήλατο, jogging, ελλειπτικό) για 30-45 λεπτά. Συνοδευτικά, ασκήσεις ενδυνάμωσης όπως κάμψεις, κοιλιακοί, έλξεις και βυθίσεις είναι απαραίτητες.

Τι εξοπλισμό χρειάζεται κάποιος στο βουνό;

Ο εξοπλισμός αποτελεί βασικό σκέλος σε κάθε ανάβαση, δύσκολη ή εύκολη, και πάντα πρέπει να είναι προσαρμοσμένος στις απαιτήσεις αυτής της ανάβασης. Σε γενικές γραμμές και για κάποιον που θα ασχοληθεί με την ορεινή πεζοπορία, είναι βασικό να εστιάσει σε ένα σακίδιο που θα είναι προσαρμοσμένο στις διαστάσεις του σωματότυπού του. Πεζοπορικά παπούτσια, αδιάβροχο και αντιανεμικό τζάκετ, ατομικό φαρμακείο, ενώ ποτέ, ακόμα και το καλοκαίρι, δεν πρέπει να λείπει από το σακίδιο ο σκούφος κι ένα ζευγάρι γάντια.

“Δεν πρέπει να αφήσουμε τον οργανισμό μας να νιώσει το αίσθημα της πείνας ή της δίψας, γατί η αναπλήρωση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα.”

Τι παπούτσια πρέπει να φοράμε στο βουνό;

Τα παπούτσια αποτελούν για τον ορειβάτη ή πεζοπόρο τον συνδετικό του κρίκο με το εκάστοτε terrain. Για κάποιον που, για πρώτη φορά, θα βρεθεί στο βουνό, ένα ζευγάρι καλά αθλητικά παπούτσια επαρκούν. Για τη συνέχεια, κι εφόσον η επαφή με το αντικείμενο γίνεται όλο και πιο συχνή, τα πεζοπορικά άρβυλα ή τα αθλητικά παπούτσια τύπου Trail είναι απαραίτητα. Η εφαρμογή και το σωστό μέγεθος είναι βασικά, και αποσκοπούν στην άνεση αλλά και την ασφάλεια του πεζοπόρου.

Διατροφή στο βουνό: τι προτείνετε;

Η διατροφή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την απόδοσή μας στο βουνό και πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτή. Οι ενεργειακές ανάγκες στο βουνό είναι ιδιαίτερα αυξημένες καθώς και η ανάγκη για ενυδάτωση. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε τον οργανισμό μας να νιώσει το αίσθημα της πείνας ή της δίψας, γατί τότε η αναπλήρωση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα, ενώ η κόπωση και η έλλειψη συγκέντρωσης θα έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους.

Η προσωπική μου εκτίμηση, αλλά και εξειδικευμένων επιστημόνων, για τη διατροφή στο βουνό είναι: Στο βουνό πιείτε – πιείτε – πιείτε…

Σε μια ζέστη ημέρα του καλοκαιριού η απώλεια υγρών μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 10 λίτρα και οι θερμιδικές απώλειες τις 5.000 θερμίδες! Η κατάλληλη διατροφή και ενυδάτωση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προσπάθεια θα απογειώσει τον αναβάτη. Καθώς οι απώλειες σε μεταλλικά στοιχεία ξεπερνούν τα συνηθισμένα όρια, η χρήση ηλεκτρολυτών κρίνεται επιβεβλημένη ενώ για τις στέρεες τροφές, καλό είναι να δείχνουμε προτίμηση σε προϊόντα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που θα βοηθήσουν άμεσα. Και ας μην ξεχνάμε: 10% απώλεια σε υγρά, μεταφράζεται σε 10% απώλεια συγκέντρωσης κ.ο.κ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Bράχο, χιόνι, πάγο, μεικτό πεδίο με τα πόδια ή με τα σκι: ο οδηγός βουνού οδηγεί κάθε αναβάτη με ασφάλεια σε κάθε τερέν.

Ποια βουνά στην Ελλάδα προτείνετε για ασφαλή ανάβαση;

Η χώρα μας είναι γεμάτη ορεινούς προορισμούς, τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους ορειβάτες ή πεζοπόρους. Η ασφάλεια είναι κάτι σχετικό και ποτέ δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη ασφάλεια, εάν σκεφτούμε ότι είμαστε κάτι μικροσκοπικό μπροστά στα στοιχεία της φύσης. Βουνά χαμηλού υψομέτρου, με ήπιο ανάγλυφο και προβλέψιμες καιρικές συνθήκες είναι ιδανικά για κάποιον στα πρώτα του βήματα (Πιερία Όρη, Πήλιο, Χωρτιάτης, Όσσα).

Ποιες εποχές είναι κατάλληλες για αναβάσεις στο βουνό;

Όλες οι εποχές είναι κατάλληλες για αναβάσεις, καθώς όλες έχουν να προσφέρουν διαφορετικές συγκινήσεις και προκλήσεις, διαφορετικά τοπία και δραστηριότητες. Το ποια εποχή ή ποιο μήνα θα επιλέξει κάποιος για μια ανάβαση, εξαρτάται από τους στόχους, τις γνώσεις και την εμπειρία του.

Τα απαραίτητα πράγματα που είναι σωτήρια στο βουνό;

Τα τρία απαραίτητα πράγματα που πρέπει να έχει κάποιος στο βουνό: ρουχισμό προσαρμοσμένο στις συνθήκες, τροφή και υγρά κι έναν Οδηγό Βουνού!

Μπορείτε να μας μεταφέρετε μερικές εντυπωσιακές εικόνες κατά την ανάβαση;

Η κάθε ανάβαση περικλείει μοναδικές εικόνες που ποτέ δεν είναι ίδιες, όσες φορές κι αν την επαναλάβεις. Σίγουρα το χιονισμένο τοπίο κρατάει τα σκήπτρα και η αίσθηση του να βλέπεις πρώτος απ´ όλη την Ελλάδα τον ήλιο να ανατέλλει, είναι μοναδική. Το ίδιο μοναδικό είναι να βλέπεις το ένα και μοναδικό, δικό σου ίχνος των σκι, σε μια απέραντη πλαγιά. Γενικά στη Φύση βιώνεις αισθήματα και εικόνες που μένουν ανεξίτηλες και είναι ίσως και αυτό που δημιουργεί μέρος του εθισμού με τα σπορ του βουνού.

Ποιος είναι ο Άκης Παρούσης

Ο Άκης Παρούσης είναι Εκπαιδευτής Ορειβασίας – Αναρρίχησης και Ορειβατικού σκι, καθώς και διπλωματούχος Οδηγός Βουνού. Είναι πιστοποιημένος οδηγός βουνών HMGA, μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Οδηγών Βουνών, μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας & Αναρρίχησης.

Γεννήθηκε στην Κατερίνη και έκανε τα πρώτα του ορειβατικά και αναρριχητικά βήματα στον Όλυμπο, σε ηλικία 15 χρόνων. Από τότε μέχρι σήμερα, έχει αναπτύξει εξαιρετικά μεγάλη δράση στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στην ορειβασία, στην αναρρίχηση βράχου και πάγου και στο ορειβατικό σκι.

Η δράση του στην Ελλάδα, αριθμεί εκατοντάδες επαναλήψεις διαδρομών μοντέρνας και παραδοσιακής αναρρίχησης στον Όλυμπο, στη Βαράσοβα, στα Μετέωρα, στα Βαρδούσια, στην Γκιώνα κ.ά. καθώς και καθιέρωση νέων γραμμών, τόσο σε βράχο όσο και σε χειμερινό πεδίο.

Στο εξωτερικό, έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στα βουνά της Ευρώπης, σκαρφαλώνοντας μια πλειάδα κλασικών και σημαντικών διαδρομών πάγου και βράχου στην περιοχή του Mont Blanc, στους Δολομίτες, στο Grand Paradiso, στην Αόστα, κ.ά.

Εξίσου έντονη είναι και η δράση του στο ορειβατικό σκι, έχοντας πραγματοποιήσει αξιόλογες διασχίσεις, αναβάσεις και καταβάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Διδάσκει ορειβασία, αναρρίχηση και ορειβατικό σκι σε σχολές ορειβατικών συλλόγων της Ε.Ο.Ο.Α., οδηγεί με πάθος τους λάτρεις της ορειβασίας και του σκι σε διαδρομές ορεινής πεζοπορίας, αναρρίχησης βράχου, πάγου και ορειβατικού σκι, ενώ είναι και εκπαιδευτής χιονοδρομίας στην Ακαδημία του Χιονοδρομικού Ομίλου Κατερίνης.

Είναι παντρεμένος με τη Μαρίζα Αντωνακοπούλου και έχουν μία κόρη και δυο γιούς.