Interviews

H Μέμα Τσαχάκη είναι η νέα δύναμη στο pilates!

Το όνομα της Μέμας Τσαχάκη είναι το πρώτο που σου αναφέρουν όσοι ξέρουν όντως από πιλάτες. Και αυτό έχει τη δική του σημασία

Η Μέμα Τσαχάκη, Fitness Master Trainer και Certified Pilates Instructor by Balanced Body NYC από την ηλικία των 4 ετών ασχολήθηκε με τον αθλητισμό ενώ υπήρξε αθλήτρια στίβου. Αν και φοίτησε στο ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ) πάντα είχε μέσα της την αθλητική φλόγα. Ένας τραυματισμός την οδήγησε στην ανακάλυψη του πιλάτες, “που μέχρι τότε το είχα στο μυαλό μου ως «υποτονική γυμναστική για κυρίες»” μας λέει χαρακτηριστικά. Σύντομα άλλαξε γνώμη όταν είδε το εύρος της μεθόδου, τη δυσκολία της αλλά και το πόσο καλά δουλεύει τους μυς χωρίς να τους καταπονεί.

Η Μέμα Τσαχάκη μίλησε με τη δημοσιογράφο Φίλια Μητρομάρα για την αγάπη της για το πιλάτες ενώ έδωσε και βασικές συμβουλές για την άσκηση.

Τι είναι το pilates για εσένα;

Το pilates για εμένα είναι η αρμονία σώματος και πνεύματος. Ακούγεται ως φιλοσοφία, αλλά και μόνο η ιδέα ότι ορίζεις από ποιο μυ βγαίνει κάθε κίνηση, ελέγχεις δηλαδή το σώμα από το μυαλό, αυτό είναι πρόκληση.

To Pilates ή αλλιώς Contrology, είναι η μόνη ορθοπεδική μέθοδος εκγύμνασης που μπορεί να φέρει το σώμα σε μυική ισορροπία. Τι σημαίνει αυτό; Όπως πλένουμε τα δόντια μας καθημερινά, έτσι κάνουμε συστηματικά 2-3 φορές την εβδομάδα pilates, για να είναι το σώμα μας υγιές και μυικά ισορροπημένο, και όχι καταπονημένο από την καθημερινότητα. Δεν αντικαθιστά κάποιο άλλο άθλημα, αλλά το αντίθετο, βοηθά το σώμα ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε υψηλότερο επίπεδο χωρίς να τραυματιστεί.

Εγώ κατάφερα να μην πονάω αλλά και να πάρει το σώμα μου τη μορφή που ήθελα, πιο σμιλευμένο, χωρίς πρήξιμο.

Πιστεύεις ότι οι Έλληνες προτιμούν το pilates από άλλες μεθόδους εκγύμνασης;

Πιστεύω ότι οι Έλληνες, και κυρίως οι γιατροί Έλληνες, συνειδητοποιούν την ποιοτική εκγύμναση μέσω της μεθόδου pilates, η οποία εφόσον γίνει σωστά (δημιουργία εξειδικευμένων προγραμμάτων και χρήση εξοπλισμού pilates όπως Cadillac, Reformer κ.λπ.) χαρίζει εκπληκτικά αποτελέσματα.

Πόσες ώρες γυμνάζεσαι την ημέρα; Περιέγραψε μας μια τυπική σου μέρα.

Γυμνάζομαι 20-40 λεπτά στα μηχανήματα πιλάτες κάθε πρωί, πριν ξεκινήσω τα μαθήματα μου.

Στην καθημερινότητά μου, ξυπνάω 6:45, πίνω ένα χλιαρό ποτήρι νερό με μέλι και λεμόνι και πάω στο στούντιο. Εκεί κάνω το πρόγραμμα που εχω προετοιμάσει για εμένα, τις περισσότερες φορές εφαρμόζω πάνω μου τα προγράμματα που έχω βγάλει στους ασκούμενους. Κάνω το μπάνιο μου, ένα καλό πρωινό και είμαι έτοιμη να ξεκινήσει η μέρα με μαθήματα που τελειώνουν 10:00 το βράδυ.

Πώς ξεκουράζεται μία γυμνάστρια;

Ξεκουράζομαι κάθε μέρα από λίγο, όπως πρέπει να κάνουμε όλοι μας. Αφιερώνω πάντα λίγο χρόνο μετά το μεσημεριανό φαγητό ώστε να χαλαρώσω και να ξεκουραστώ με ένα μικρό «power nap». Ύστερα έχω απίστευτη ενέργεια να συνεχίσω τη μέρα μου!

Η μεγαλύτερη κούραση όμως είναι η ρουτίνα και αυτή την σπάω κάνοντας εναλλαγές στα προγράμματα της δουλειάς μου, κάνοντας μικρές εξορμήσεις, πηγαίνοντας για κλασσικό μπαλέτο σε free class ή τένις. Κάθε χώρος έχει κάτι να μου δώσει.

Τι διατροφή ακολουθείς;

Η διατροφή μου είναι αρκετά ισορροπημένη με περιόδους «λαιμαργίας» όπως όλοι μας.

Τρώω πάντα ένα πολύ καλό πρωινό με ασπράδια αυγών, τοστ με αβοκάντο και ντομάτα, φυσικό πορτοκάλι και κατά διαστήματα το αλλάζω.

Φρούτα, ξηροί καρποί ή μπάρες δημητριακών που φτιάχνω εγώ, είναι τα ενδιάμεσα γεύματά μου ενώ το μεσημέρι τρώω ένα πιάτο μαγειρευτό φαγητό μεσογειακής κουζίνας χωρίς ψωμί.

Πιστεύω στη διατροφή που προσαρμόζεται στις ανάγκες του καθενός μας και όχι στις βραχυπρόθεσμες στερητικές δίαιτες που δημιουργούν αίσθημα καταπίεσης.

Ποια εργαλεία-αξεσουάρ πιστεύεις ότι είναι ιδανικά για να γυμναζόμαστε στο σπίτι;

Πες μας από τρία do και τρία don’t για την άσκηση.

Do:

  1. Να τρως μία χούφτα αμύγδαλα μία ώρα πριν την άσκηση.
  2. Να είσαι συγκεντρωμένος στις οδηγίες και να δουλεύεις το σώμα σου πιο πολύ εγκεφαλικά.
  3. Να εξασφαλίζεις τη σωστή θέση σώματος κατά τη διάρκεια της άσκησης ώστε να μην καταπονείς τη μέση.

Don’t:

  1. Να μην τρως κυρίως γεύμα τουλάχιστον 3,5 ώρες πριν.
  2. Να μην πίνεις πολύ νερό κατά τη διάρκεια της άσκησης.
  3. Να μην καπνίζεις πριν και μετά την άσκηση.

Τι ασκήσεις ή σπορ προτείνεις τώρα το καλοκαίρι και γιατί;

Το καλοκαίρι προτείνω ανεπιφύλακτα outdoor training όπως κολύμπι, beach tennis, beach volley, windsurf, SUP, περπάτημα, ρακέτες κ.λπ.

Πριν και κατά την περίοδο των διακοπών είναι καλό να αφεθούμε μόνο σε σπορ που μας αρέσουν, να απολαμβάνουμε τα αποτελέσματα της δουλειάς που κάναμε όλο το χειμώνα και να γεμίζουμε εύχαριστες εμπειρίες και εικόνες.

Με αυτόν τον τρόπο κάνουμε την καλύτερη συντήρηση της φυσικής μας κατάστασης και με όρεξη ξεκινάμε τη νέα σεζόν!

Τη Μέμα Τσαχάκη θα τη βρείτε στο Pilates Studio που βρίσκεται στη Νέα Κηφισιά.

Ακολούθησέ τη στο instagram: @mema.tsachaki