Η ποδηλασία και το τρίαθλο αποτελούν ένα από τα πιο συναρπαστικά και, ταυτόχρονα, από τα πιο απαιτητικά αθλήματα! Το μυστικό για μια επιτυχημένη πορεία και εξέλιξη είναι το σωστό προπονητικό πλάνο. Ο Μηνάς Μαλάτος, προπονητής σε αθλητές ποδηλασίας και τριάθλου, μέλος της Εθνικής Ομάδας Ποδηλασίας μέχρι το 2006, με πολλές διακρίσεις και συμμετοχές σε μεσογειακούς αγώνες, πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (τμήμα Επιστημών και Φυσικής Αγωγής) μιλά στο wefit.gr για την τριαθλητική και ποδηλατική ομάδα που προπονεί, για τις δυσκολίες, τις προϋποθέσεις και τις προοπτικές που έχει το τρίαθλο στην Ελλάδα.
Ο Μηνάς Μαλάτος πιστεύει ότι για να πετύχεις πρέπει να εχεις όραμα και υπομονή.
Πότε ξεκίνησε η ομάδα;
Η ιδέα της ομάδας ξεκίνησε πριν περίπου τρία χρόνια και έγινε προοδευτικά πράξη. Έχοντας περάσει από τη θέση του αθλητή για πολλά χρόνια, μπορούσα να καταλάβω απόλυτα ποιες είναι οι ανάγκες και οι φιλοδοξίες του. Το μεγαλύτερο κίνητρο για μένα είναι να στηρίξω την προσπάθεια, να μεταφέρω τις γνώσεις μου και τις εμπειρίες μου σε όλα τα μέλη της ομάδας, η οποία αποτελείται κυρίως από ποδηλάτες και τριαθλητές.
Ποιοι είναι οι στόχοι σας;
Οι βασικοί μας στόχοι δεν είναι μόνο τα μετάλλια και οι επιδόσεις. Η δική μου φιλοσοφία είναι αρχικά να μάθουμε να απολαμβάνουμε τη «ρουτίνα» της προπόνησης, τις δυσκολίες, να μπορούμε να διαχειριστούμε τα πάντα με υπομονή και θέληση και να στοχεύουμε στην καθημερινή πρόοδο. Αυτό ειναι το πιο ουσιαστικό. Πολλοί αθλητές ξεκινάνε ανάποδα και έχουν στόχο μια μεγάλη επίδοση. Είναι πολύ δύσκολο να το πετύχεις, αν πρώτα δεν επενδύσεις στην προπόνηση, αν δεν αφιερώσεις χρόνο να καταλάβεις τι είναι αυτό που κάνεις, γιατί και πόσο. Και σε αυτό το σημείο είναι καταλητικός ο ρόλος του προπονητή.
Προπονητής ή αθλητής;
Και τα δυο έχουν τη θετική τους πλευρά! Ως αθλητής έδινα πάντα το 100%, και για πολλά χρόνια έχτιζα τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά μου μέσα από όλη την αθλητική καθημερινότητα. Αυτό είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη για το υπόλοιπο της ζωής. Γίνεσαι συνεπής, έχεις αυτογνωσία, βάζεις στόχους και έχεις πίστη σε αυτό που κάνεις.
Ως προπονητής ανοίγει μια διαφορετική πόρτα. Ξεκινάς να καλλιεργείς και να μαθαίνεις τους τρόπους για να γίνουν επιτυχημένοι οι αθλητές σου. Βλέπεις τα βήματα μέρα με τη μέρα, βδομάδα με τη βδομάδα και μήνα με τον μήνα. Αυτή η διαδικασία μου δίνει ιδιαίτερη χαρά αλλά ταυτόχρονα απαιτεί γνώσεις, προγραμματισμό και θετική σκέψη.
Κάθε πότε προπονείστε;
Προπονούμαστε καθημερινά εκτός Δευτέρας, που είναι η ημέρα ξεκούρασης. Ανάλογα τις απαιτήσεις και τους στόχους που έχουμε θέσει από την αρχή της χρονιάς βγαίνει και το προπονητικό πλάνο για τον κάθε αθλητή.
Έχετε εταιρίες που στηρίζουν τις προσπάθειες σας;
Ναι, φυσικά. Και η βοήθειά τους είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για τη στήριξη αλλά και για το πολύ καλό κλίμα που έχουμε δημιουργήσει αυτά τα χρόνια, όχι μόνο σε αθλητικό επίπεδο.
Το τρίαθλο είναι ένα από τα αναπτυσσόμενα αθλήματα παγκοσμιως. Ποιες είναι οι προοπτικές για τη χώρα μας;
Είναι όντως ένα από τα άθληματα με ραγδαία ανάπτυξη, μαζί με τους δρομικούς αγώνες. Στη χώρα μας υπάρχουν αρκετοί αγώνες με σοβαρή υποδομή και εκατοντάδες συμμετοχές. Αυτό δείχνει μια πολύ θετική κινητοποίηση και μια κλίση προς τη φυσική δραστηριότητα.
Δυστυχώς όμως λείπει η εξέλιξη. Αν και ο μέσος ορος ηλικίας είναι πάνω από 30-35 χρόνων, ωστόσο στους αγώνες υπάρχουν και παιδιά σε μικρότερη ηλικία με φοβερό ταλέντο. Γι’ αυτά τα παιδιά λοιπόν λείπει η εξέλιξη, το κίνητρο για αγώνες στο εξωτερικό, μια ολοκληρωμένη στήριξη από κρατικούς φορείς ώστε να αναδειχτούν και να προχωρήσουν σε υψηλότερο επίπεδο. Δυστυχώς, όλα εξαρτώνται από ιδιωτικές πρωτοβουλίες και δεν υπάρχει κάτι οργανωμένο που θα τους στηρίξει. Και ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ενα σύνθετο και χρονοβόρο άθλημα, που απαιτεί καθημερινή προπόνηση σε τρία διαφορετικά αγωνίσματα. Ελπίζω το μέλλον να ειναι καλύτερο και προς όφελος του αθλήματος αλλά και προς την αξιοποίηση των αθλητών-ταλέντων.
Πως ένας αθλητής μπορεί να συνδυάσει τις ώρες προπόνησης με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του;
Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε επαγγελματίες αθλητές, αθλητές δηλαδή που πληρώνονται για αυτό που κάνουν και η «δουλειά» τους είναι μόνο οι αγώνες.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των αθλητών, εντός και εκτός συνόρων, εργάζεται πριν ή μετά την προπόνηση, και αρκετοί από αυτούς έχουν οικογένεια, σύζυγο ή παιδιά. Γίνεται κατανοητό λοιπόν πόσο μικραίνουν τα χρονικά περιθώρια για κάποιον που θέλει να επενδύσει χρόνο στην προπόνηση και να είναι και σωστός απέναντι στις προσωπικές του υποχρεώσεις. Για μένα υπάρχει μια μαγική λέξη που λέγεται ισορροπία. Και προγραμματισμός. Όταν αυτά τα δυο συνυπάρξουν στην καθημερινότητα μας, σίγουρα θα έχουμε μόνο θετικά αποτελέσματα.
Πολλές φορές η υπερβολή και η ματαιοδοξία μας μπορεί να μας οδηγήσουν σε αδιέξοδο, είτε αυτό αφορά την προσωπική μας ζωή είτε την προπόνηση. Γι’ αυτό καλό είναι πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα να βάζουμε εφικτούς και ρεαλιστικούς στόχους, ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε την προπόνηση και να έχουμε πάντα κίνητρο βελτίωσης και εξέλιξης.
Αν σε ενδιαφέρει να προπονηθείς είτε για τρίαθλο είτε με την ποδηλασία μάθε περισσότερα εδώ