Ο Κώστας Βαμβακάρης είναι ο άνθρωπος που πιστώνεται την εντυπωσιακή πορεία της Εθνικής ομάδας Πόλο Γυναικών της Μ.Βρετανίας, την νίκη επί της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Ισπανίας, το Χρυσό στους αγώνες της κοινοπολιτείας και τις πολύ καλές εντυπώσεις που άφησαν οι βρετανίδες στο Ευρωπαϊκό. Τώρα μας μιλάει από την νησί της Αντιγόνης, βάση της ιστορικής Τουρκικής ομάδας Ανταλάρ της οποίας έχει αναλάβει το τιμόνι!
Το πέρασμα από την Εθνική Μεγάλης Βρετανίας
Από το Πανευρωπαϊκό της Βουδαπέστης.
Πόσο μεγάλη ευθύνη είναι να είσαι ο ομοσπονδιακός προπονητής μια χώρας που δεν είχε μεγάλη παράδοση στο χώρο; Το άγχος είναι περισσότερο ή λιγότερο;
Το να βρίσκεται κάνεις στο πάγκο μιας προηγμένης τεχνολογικά και οικονομικά χώρας ειναι μεγάλη πρόκληση! Έτσι ήταν και για μένα το πέρασμα μου απο τη θέση του Ομοσπονδιακού προπονητή της Μεγάλης Βρετανίας.
Ήταν πολύ τιμητικό όχι μόνο για μένα, αλλά και για το ελληνικό πόλο η επιλογή μου για τη θέση αυτή, δειχνοντας έτσι έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους σε έναν Έλληνα τεχνικό να αναλάβει τις τύχες του αντιπροσωπευτικού τους συγκροτήματος.
Η αθλητική κουλτούρα τους, η οργάνωση τους, αλλά και ο επαγγελματισμός τους με βοήθησαν ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να περάσω στις παίχτριες τον τρόπο σκέψεως μου για το άθλημα και τον τρόπο παιχνιδιού που ήθελα να τους εμφυτεύσω. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα και λιγότερο «άγχος» από πλευράς μου, οπότε εργάστηκα απρόσκοπτα.
Η Εθνική Ομάδα Γυναικών της Μ. Βρετανίας σε οικογενειακή φωτογραφία!
Προπονητική και φιλοσοφία
Ένας προπονητής κοιτάζει πρωτίστως την ομοιογένεια, να βρίσκονται οι παίχτες με κλειστά μάτια, την απόδοση στα συστήματά του ή το ατομικό ταλέντο;
Ο προπονητής θέλοντας να περάσει τη φιλοσοφία του, τον τρόπο σκέψεως του και τα συστήματά του θα πρέπει να λάβει υπόψην του το ατομικό ταλέντο των αθλητών-αθλητριών του, αλλά και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε η ομαδα του να λειτουργεί σαν οικογένεια.
Έτσι μόνο θα επιτευχθεί η ομοιογένεια όπου θα εχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία μιας υγειούς ομάδας.
Πως διατηρείτε το καλό κλίμα στα αποδυτήρια και ποιοί άλλοι ρόλοι πέραν του δικού σας θεωρούνται «κομβικοί» για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο;
Το καλό κλίμα στα αποδυτήρια και γενικότερα μέσα στην ομαδα ειναι το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό που πρέπει να επιζητά ένας προπονητής για την πορεία της ομάδος.
Βασικοί παράγοντες που βοηθούν στο καλό κλίμα σε μια ομάδα είναι φυσικά η διοίκηση αλλά και ο αρχηγός της ομάδος ο οποίος ειναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του προπονητή και των αθλητών.
Με την ομάδα της Ανταλάρ.
Ποιόν αθλητή/τρια με τον οποίο έχετε δουλέψει και πιστέψει σε αυτόν «καμαρώνετε» και χαίρεστε που έχετε βάλει ένα λιθαράκι στην εξέλιξή του;
Όλα αυτά τα χρόνια έχω δουλέψει με πάρα πολύ καλούς αθλητές και αθλήτριες και σε επίπεδο συλλόγων αλλά και σε επίπεδο Εθνικής ομάδας.
Μου αρέσει να δουλεύω με αθλητές μικρής ηλικίας να διαμορφώνω την αθλητική τους παιδεία την σωστή νοοτροπία τους και να τους διδάσκω όλα εκείνα τα τεχνικά χαρακτηριστικά όπου μετέπειτα θα τους βοηθήσουν να γίνουν αθλητές υψηλού επιπέδου.
Δεν θα ήθελα να αναφερθώ ονομαστικά αλλά ειναι αρκετοί αθλητές εκείνοι για τους οποίους αισθάνομαι υπερήφανος το οτι πρόσθεσα και εγώ ένα λιθαράκι για την εξέλιξη τους.
Πόσο εύκολο είναι για έναν προπονητή να περάσει την φιλοσοφία του, εφόσον στην ίδια αγωνιστική φιλοσοφία κινείται και η διοίκηση που τον προσέλαβε;
Ένας προπονητής μπορεί να περάσει την φιλοσοφία του, τις μεθόδους του, αλλά και τον προγραμματισμό του μόνο αν έχει την στήριξη της διοίκησης.
Έτσι τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα και βοηθάει τον προπονητή να δουλέψει ελεύθερα χωρίς το άγχος των αποτελεσμάτων.
Με βάση τον σωστό σχέδιασμο και το σωστό προγραμματισμό από πλευράς του θα έρθουν και τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Στην δική μας Εθνική Ομάδα.
Εργασία και ζωή στην Τουρκία
Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει μεγάλη άνοδο στον Τουρκικό αθλητισμό. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;
Η ανάπτυξη του Τουρκικού αθλητισμού οφείλεται στην επένδυση πολλών χρημάτων σε (γήπεδα, γυμναστήρια, πισίνες). Σε τεχνογνωσία με την πρόσληψη πολλών γνωστών και αναγνωρισμένης αξίας προπονητών, καθώς επίσης και στην έλευση αρκετών διάσημων αθλητών έχοντας έτσι σαν συνέπεια και την άνοδο σε επίπεδο των Πρωταθλημάτων τους σε όλα τα αθλήματα. Το επίπεδο του πόλο στην Τουρκία τα τελευταία χρονια είναι πολύ υψηλό σαν συνέπεια των τεράστιων επενδύσεων που γίνονται και με την δημιουργία καινούργιων πισινών, αλλά και με την έλευση πολλών ξένων προπονητών και αθλητών αναγνωρισμένης αξίας.
Ποιές είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις από την Ανταλάρ και την Τουρκία, όσον αφορά το επίπεδο του πόλο;
Η Ανταλάρ (ASSK) η ομάδα του νησιού της Αντιγόνης (BURGASADA) του 3ου νησιού σε μέγεθος των Πριγκιπονήσων, έχει τεράστια ιστορία στο χώρο της υδατοσφαίρισης και αποτελούσε την κραταιά δύναμη του πόλο κατά τα τέλη της δεκαετίας του '80 αρχές του '90.
Τα τελευταία χρόνια τα αποτέλεσματα της ομάδος δεν ήταν τα επιθυμητά, έχοντας σαν συνέπεια και την αγωνιστική πτώση όχι μόνο σε επίπεδο ανδρών, αλλά και σε επίπεδο των μικρότερων ηλικιακά πρωταθλήματων.
Η Ανταλάρ σας προσέφερε συμβόλαιο τριών ετών -ισχυρή ένδειξη εμπιστοσύνης- και οι διοικούντες της δείχνουν ένα σαφή προσανατολισμό στις ακαδημίες. Ποιοί είναι οι στόχοι της ομάδας και πως σκοπεύετε να συνεργαστείτε με τους υπεύθυνους των ακαδημιών;
Η Ανταλάρ μου προσέφερε συμβόλαιο 3 χρόνων δείχνοντας εμπιστοσύνη ως προς το πρόσωπο μου, έχοντας ως γνώμονα την φιλοσοφία μου και τον τρόπο σκέψεως μου για το άθλημα.
Θελουμε να δώσουμε μια καινούργια πνοή και ένα όραμα στους αθλητές μας για αυτό συμφωνήσαμε να διαλέξουμε τον δύσκολο δρόμο της δημιουργίας ακαδημιών και σχολών, ώστε να δημιουργήσουμε τις σωστές βάσεις για το μέλλον και όχι την σπατάλη χρημάτων σε μεταγραφές όπου θα έχουν μόνο πρόσκαιρα αποτέλεσματα.
Θέλουμε τα επόμενα 2-3 χρόνια να καταφέρουμε η ομάδα μας να πρωταγωνιστεί σε όλα τα ηλικιακά πρωταθλήματα και να βρίσκεται στις 3 πρώτες ομάδες σε επίπεδο ανδρών. Ήδη έχουμε πρόγραμμα όπου ακολουθούν πίστα οι συνεργάτες μου και πιστεύω οτι θα έχουμε σύντομα τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Η ομάδα στο οικονομικό κομμάτι είναι πολύ νοικοκυρεμένη και αυτό βοηθάει πάρα πολύ το έργο μου.
H ομάδα πανηγυρίζει! Πάντα τέτοια.
Τι έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο στην μετακίνησή σας στην Τουρκία;
Για την μετακίνηση μου στην Τουρκία, πολυ μεγάλο ρόλο στην απόφαση να εγκατασταθω στην Κων/πόλη έπαιξε η προσέγγιση που είχα απο τους ανθρώπους της Ανταλάρ, καθώς και το οτι είναι πολύ κοντά γεωγραφικά στην Ελλάδα όπου διαμένει η οικογένεια μου.
Τι σας αρέσει στην καθημερινότητά σας; Τι θυμίζει Ελλάδα;
Η ζωή στην Κων/πόλη δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα με το επίπεδο διαβιώσεως στην Ελλάδα.
Οι άνθρωποι ειναι φιλόξενοι, δεν έχω αντιμετωπίσει έως σημερα κανένα πρόβλημα συμπεριφοράς τους ως προς εμένα λόγω του οτι είμαι Έλληνας. Κάθε μέρα διαπιστώνω ότι έχουμε πολλά κοινά στην κουλτούρα μας. Το φαγητό, οι καιρικές συνθήκες και γενικά η καθημερινότητα ταιριάζει με τον ελληνικό τρόπο ζωής.
Ιστορική φωτογραφία, της οποίας τα δικαιώματα ανήκουν (στον εικονιζόμενο) Κρίτων Μάρκογλου. Απεικονίζει την ιστορική ομάδα του 1971.
Σύνθεση: Albert, Adam Sotiriadis, Abdulah Borekci, Petro, Kriton Markoglou, Nikos Anastasiadis, Nikola Cerkezo, Erhard Brukner, Erhard, Maryo, Erhan Tulga, Kasim Kurt, Koculi, Jorj Kazar. Ιστορική (και πολυπολιτισμική) ομάδα. Πηγή->waterpololegends
Greek Tragedy
Πως κρίνετε την πορεία του άλλοτε κραταιού Ελληνικού πόλο;
Σε αντίθεση με την πορεία στον Τουρκικό Αθλητισμό διαπιστώνω σε καθημερινή βάση την πτώση του Ελληνικού αθλητισμού ως απόρροια όχι μονο των κακών οικονομικών συγκυριών αλλα και της παντελούς έλλειψης σχεδιασμού και προγραμματίσμου σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο συλλόγων. Όλα έχουν αφεθεί στην τύχη τους και όσες επιτυχίες γίνονται έρχονται τυχαία ή από την προσπάθεια μεμονωμένων παραγόντων και ομοσπονδιών.
Γιατί πιστεύετε πως ο Ελληνικός Αθλητισμός έχει «βαλτώσει» πέρα από το οικονομικό κομμάτι (δική μου «αυθαίρετη» διαπίστωση, αν διαφωνείτε εκφραστείτε για το αντίθετο);
Ο αθλητισμός στην χώρα μας εχει βαλτώσει και θα φανεί ξεκάθαρα τα επόμενα χρονια όπου τις επιτυχίες του Ελληνικού αθλητισμού θα τις βλέπουμε με το τηλεσκόπιο!!!
Πρέπει κατά τη γνώμη μου να γίνει ένας επανασχεδιασμός γενικότερα του αθλητισμού και να ξεκινήσουμε απο το μηδέν.
Το ότι σε ελληνικές ομάδες αγωνίζονται και βετεράνοι αστέρες του χώρου το θεωρείτε καλό ή κακό;
Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών διαπιστώνουμε στο άθλημα μας το λυπηρό γεγονός οτι ειναι τόσο χαμηλο το επίπεδο του Ελληνικού πρωταθλήματος ώστε πολλοί αθλητές όπου αποτέλεσαν στολίδια για το άθλημα μας με βάση την προσωπικότητα τους και την αγωνιστική τους αξία να είναι πρωταγωνιστές στο πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας.
Πριν 10-15 χρονια κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι αθλητές 45-50 ετών θα παίζουν στο Πρωταθλημα της Α1 κατηγορίας και μάλιστα να είναι και πρωταγωνιστές.
Αυτο το γεγονός θα πρέπει να προβληματίσει όλους μας όσους θέλουν το καλό του αθλήματος. Δυστυχώς το άθλημα μας αργοπεθαίνει….
Κύριε Βαμβακάρη σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας.
Σας ευχαριστώ πολύ και εγώ.
O ίδιος ο Κώστας Βαμβακάρης, προπονητής της Ανταλάρ.
Του Σοφοκλή Αρχοντάκη