Ο φετεινός 24ος Διάπλους της Ομάδας Αιγαίου πραγματοποιήθηκε με 11 φουσκωτά, διένυσε περισσότερα από 410 ναυτικά μίλια, επισκέφτηκε τους Φούρνους, τη Θύμαινα, την Πάτμο, τη Δονούσα, την Αμοργό, τη Φολέγανδρο, την Ίο και το Κουφονήσι. Στην αποστολή συμμετείχαν περισσότεροι από 110 εθελοντές, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 35 ιατροί, 18 και πλέον ειδικοτήτων. Διενεργήθηκαν δωρεάν ιατρικές, αιματολογικές και μικροβιολογικές εξετάσεις των κατοίκων, προγραμματίστηκαν ενημερωτικές ομιλίες, βιωματικά σεμινάρια και λειτούργησαν ειδικά ιατρεία μαστού με κλινικές εξετάσεις και υπερηχογραφικούς ελέγχους.
Όπως γράφει και ο Pablo Neruda, “η αγάπη όσων αγαπάμε είναι μία φωτιά που θρέφει την ζωή μας. Όμως η στοργή που προέρχεται από άτομα άγνωστα σε εμάς, είναι πολύ πιο σημαντική γιατί διευρύνει τα όρια της ύπαρξής μας και ενώνει όλα τα όντα”. Και αυτό ακριβώς κάνουμε όταν προσφέρουμε ως εθελοντές. Διευρύνουμε τα όρια της ύπαρξής μας και γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Η δημοσιογράφος Αλεξία Σβώλου, χημικός, βιοχημικός, δημοσιογράφος υγείας και εθελόντρια της Ομάδας Αιγαίου εξηγεί στη Φίλια Μητρομάρα και το wefit.gr τί προσφέρει η ομάδα Αιγαίου και πώς μπορείς να γίνεις κι εσύ εθελοντής.
Οι εθελοντές της Ομάδας Αιγαίου.
Τι ακριβώς είναι η Ομάδα Αιγαίου, πότε συστάθηκε και τι κάνει;
Η Ομάδα Αιγαίου είναι μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία, που δραστηριοποιείται εδώ και 24 χρόνια στην πατρίδα μας, με στόχο να βελτιώσει την καθημερινότητα των κατοίκων των μικρών και απομακρυσμένων νησιών. Δημιουργήθηκε πριν από 24 χρόνια από μια παρέα ανθρώπων που αγαπούσαν τη θάλασσα και μπόρεσαν να δουν ιδίοις όμμασι τα μεγάλα προβλήματα που υπήρχαν στην υγεία και στην εκπαίδευση, στα μικρά και ακριτικά νησιά. Σήμερα, η Ομάδα Αιγαίου απαρτίζεται πλέον από περισσότερους από εκατό εθελοντές, οι οποίοι προέρχονται από κάθε επαγγελματικό μετερίζι κι αυτό είναι που την κάνει μοναδική. Ένα μέρος της Ομάδας είναι οι γιατροί που προσφέρουν τις ιατρικές υπηρεσίες τους στα νησιά, διενεργώντας δωρεάν εξετάσεις. Οι υπόλοιποι εθελοντές προέρχονται από διάφορους επαγγελματικούς χώρους και στηρίζουν τα ιατρεία αλλά και τις άλλες δράσεις στα νησιά, οι οποίες έχουν σχέση με τα έργα στα σχολεία και τα έργα υποδομής και πολιτισμού.
Κάθε χρόνο τον Μάιο, η Ομάδα Αιγαίου πραγματοποιεί με 11 δικά της φουσκωτά σκάφη- και το πλωτό ναυαγοσωστικό σκάφος «Μηνάς» – μια μεγάλη θαλάσσια αποστολή, τον διάπλου του Αιγαίου πελάγους, στον οποίο επισκέπτεται 7-10 νησιά, μέσα σε 12 ημέρες. Εκεί οι εθελοντές, με τη βοήθεια των χορηγών, πραγματοποιούν ιατρικές εξετάσεις και προσφέρουν σχολικό εξοπλισμό, καθώς και έργα υποδομής και πολιτισμού. Οι παιδικές χαρές, τα γυμναστήρια, τα γήπεδα, και τα άλλα έργα που εκπονούνται έχουν βέβαια ολοκληρωθεί πριν την απόβαση της Ομάδας, ώστε κατά την επίσκεψή μας εκεί να γίνουν τα εγκαίνια. Επίσης η Ομάδα, κάθε Οκτώβριο πραγματοποιεί μια μικρή χειμερινή αποστολή σε ένα νησί (ή δύο-τρία γειτονικά νησιά), κατά την οποία εκτός από τις ιατρικές εξετάσεις πραγματοποιούνται εμβολιασμοί και ενημερωτικές ομιλίες για τον καρκίνο του μαστού (ο Οκτώβρης άλλωστε είναι ο μήνας πρόληψης του καρκίνου του μαστού).
Στα 8 νησιά-σταθμοί του Διάπλου πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 4.635 ιατρικές εξετάσεις.
Ποια νησιά επισκεφθήκατε φέτος και τι έγινε;
Στον φετινό 24ο Διάπλου, που διήρκησε από 10 έως 22 Μαίου, η Ομάδα Αιγαίου επισκέφθηκε τους Φούρνους Κορσεών, τη Θύμαινα, την Πάτμο, τη Δονούσα, την Αμοργό, τη Φολέγανδρο, την Ίο και το Κουφονήσι. Κατά τον πλου έγιναν και δύο «στάσεις» στο Αγαθονήσι και μετά στους Αρκιούς, όπου η Ομάδα έκανε μια μικρή γιορτή για τον μοναδικό μαθητή του Δημοτικού σχολείου, τον 8χρονο Χρήστο Καμπόσο. Στα 8 νησιά-σταθμοί του Διάπλου πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 4.635 ιατρικές εξετάσεις, μεταξύ των οποίων και 8 βιοψίες. Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των ιατρικών εξετάσεων (άνω του 30% σε σχέση με πέρσι) αποδεικνύει το πόσο ανάγκη έχουν οι νησιώτες να βρεθούν κοντά σε, δυσεύρετες γι’ αυτούς, ιατρικές ειδικότητες. Δυστυχώς η κρίση έχει μεγιστοποιήσει τις ελλείψεις στην υγεία, οι οποίες ανέκαθεν μάστιζαν αυτές τις περιοχές επειδή βρίσκονται πολύ μακριά από την Βουλή, τα υπουργεία και τους πολιτικούς.
Στα νησιά που επισκεφθήκαμε εκτός από εξετάσεις, δωρίστηκε σχολικός εξοπλισμός στα 38 σχολεία, εγκαινιάστηκε μια παιδική χαρά στην Πάτμο, εξοπλίστηκε με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό το περιφερειακό ιατρείο Φολεγάνδρου (προσφορά της φαρμακευτικής εταιρίας ΕΛΠΕΝ) και καθαρίστηκε η παιδική χαρά στους Αρκιούς (επίσης παλαιότερη προσφορά της Ομάδας).
Επίσης έγιναν ομιλίες για τον καρκίνο του μαστού (σε συνεργασία με την Οργάνωση «το Σπίτι του Μάνα») αλλά και για την υπογεννητικότητα και την Πρωτοβουλία HOPEgenesis, για την αύξηση των γεννήσεων. Επίτρεψε μου να σταθώ λίγο σε αυτήν τη μοναδική πρωτοβουλία που πρόσφατα βραβεύτηκε στις Βρυξέλλες με το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη. Είναι μια δράση, που αποτελεί έμπνευση και όραμα του μαιευτήρα, χειρουργού, γυναικολόγου Στέφανου Χανδακά, η οποία γεννήθηκε μέσα από την Ομάδα Αιγαίου.
Πραγματοποιήθηκαν 8 βιοψίες.
Η ΑΜΚΕ HOPEgenesis διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης πολλές νησιωτικές περιοχές κατέγραψαν μηδενικές γεννήσεις για σειρά ετών, με συνέπεια να γερνά επικίνδυνα ο πληθυσμός των νησιών. Ένα τέτοιο νησί ήταν οι Φούρνοι, όπου κινδύνεψε να κλείσει το νηπιαγωγείο από την έλλειψη μικρών παιδιών. Η HOPEgenesis επιχείρησε να αντιστρέψει το αρνητικό πρόσημο των γεννήσεων «υιοθετώντας» μικρά νησιά, πράγμα που σημαίνει στην πράξη ότι αναλαμβάνει όλα τα έξοδα της εγκυμοσύνης, των εξετάσεων και του τοκετού (και των ταξιδιών για την εγκυμονούσα και τον σύντροφό της), με μόνη προϋπόθεση να είναι η μητέρα μόνιμη κάτοικος του νησιού. Ήδη έχουν γεννηθεί με αυτή την πρωτοβουλία 26 παιδιά, έρχονται σύντομα άλλα 26 και σε πολλά νησιά έχει ήδη αναστραφεί το αρνητικό πρόσημο των γεννήσεων, όπως για παράδειγμα στους Φούρνους όπου έχουν γεννηθεί 10 μωρά.
Πες μας με λίγα λόγια την εμπειρία σου.
Οι στιγμές που ζούμε με την Ομάδα Αιγαίου στα νησιά είναι μοναδικές. Η χαρά στα παιδικά γέλια, η ανακούφιση και η ευγνωμοσύνη στα σκαμμένα από τον ήλιο και τον αέρα πρόσωπα των ηλικιωμένων, είναι το κάτι άλλο. Τι να πρωτοθυμηθώ…Τη γιαγιά που έσωσαν οι γιατροί στην Αμοργό, η οποία πέθαινε μπροστά τους; Την ηλικιωμένη κάτοικο στο Κουφονήσι που άκουσε για πρώτη φορά, μετά από 30 χρόνια, όταν ο ωτορινολαρυγγολόγος αφαίρεσε μια μεγάλη ποσότητα κεριού από το αυτί της; Τη γιορτή που στήνει για χάρη της Ομάδας η Κατερίνα Καμίτση, κάθε χρόνο, η νηπιαγωγός στον Κάμπο της Πάτμου; Την αίσθηση πως σε κάθε νησί έχουμε μια οικογένεια, ένα σπίτι να μας περιμένει; Τα δάκρυα των κατοίκων; Τις αγκαλιές των παιδιών μέσα στις οποίες χανόμαστε; Τις εικόνες με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα να παίζει στον ντόκο καθώς προσεγγίζουμε το λιμάνι; Τις γιαγιάδες στη Θύμαινα-σε αυτόν τον τόπο εξορίας- όπως οι ίδιες αποκαλούν που μας αποχαιρετούν κουνώντας στον αέρα κουβέρτες, σεντόνια, τραπεζομάντηλα; Τα βαρελότα στο Κουφονήσι, που κάνουν την είσοδο της Ομάδας Αιγαίου στο λιμάνι να μοιάζει με…πειρατική απόβαση; Απίστευτες στιγμές. Κι όπως λέει το τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου “τις καλύτερες ιστορίες τις γράφουν οι παρέες!” Ε, λοιπόν εδώ υπάρχει μια παρέα ανθρώπων που γραφει την πιο συγκλονιστική ιστορία…
Η εθελόντρια της ομάδας Αιγαίου και δημοσιογράφος Αλεξία Σβώλου.
Μπορεί να γίνει κάποιος εθελοντής και πώς; Πως μπορεί να στηρίξει την Ομάδα Αιγαίου;
Ο καθένας μπορεί να γίνει εθελοντής και να βοηθήσει στο έργο της Ομάδας Αιγαίου. Όσο περισσότεροι οι εθελοντές τόσο μακρύτερη και πιο γερή η αλυσίδα της προσφοράς. Άλλωστε πολύ συχνά ο πρόεδρος της Ομάδας Αιγαίου, Αποστόλης Μπιλίρης λέει μιλώντας στα σχολεία των νησιών ότι το δίδαγμα της Ομάδας Αιγαίου είναι πως ο καθένας μπορεί να προσφέρει, όσο μικρός κι αν είναι. Πολλοί μικροί μαζί άνθρωποι αν συνεργαστούν, μπορούν να κάνουν μεγάλα πράγματα.
Τα έργα της Ομάδας Αιγαίου χρειάζονται βέβαια και χορηγούς για να υλοποιηθούν. Η αναζήτηση χορηγών από όλους τους επιχειρηματικούς τομείς αποτελεί βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη ζωή των κατοίκων των μικρών και απομακρυσμένων νησιών. Όπως λέει και η Κατερίνα Καμίτση, η εμπνευσμένη νηπιαγωγός στον Κάμπο της Πάτμου «Ας γίνει η προσφορά της Ομάδας Αιγαίου η σταγόνα που θα ποτίσει τη γη. Και πολλές σταγόνες μαζί ας γίνουν ωκεανός, ένας ωκεανός προσφοράς που θα πλημμυρίσει τη γη». Αυτό κάνει η Ομάδα. Φτάνει παντού, γεφυρώνει αποστάσεις, καλύπτει τα κενά που η Πολιτεία αδυνατεί να καλύψει ή απλώς αδιαφορεί γι αυτά…
Όποιος θέλει να γίνει κρίκος αυτής της αλυσίδας ας έρθει στις μηνιαίες συναντήσεις της Ομάδας Αιγαίου, ας επισκεφθεί την ιστοσελίδα της Ομάδας Αιγαίου, τη σελίδα τους στο Facebook ή ας επικοινωνήσει μαζί μου. Όταν παίρνουμε έχουμε γεμάτα χέρια, ενώ όταν δίνουμε έχουμε γεμάτη καρδιά. Είναι στο χέρι μας να αποφασίσουμε τι από τα δύο θέλουμε.
Η Ομάδα Αιγαίου οργώνει το Αιγαίο με τα φουσκωτά.