Interviews

THE FAMiLY BEEZ: To Beez-ness είναι eco-γενειακή υπόθεση! Τί πρέπει να ξέρεις για την πιο αθλητική τροφή, το μέλι

Όταν δεις τη συσκευασία θα το λατρέψεις, η συσκευασία δώρου είναι μια χειροποίητη ξύλινη μικρογραφία κυψέλης, όταν δοκιμάσεις το μέλι τους θα το αποθεώσεις, ατόφια θυμαρίσια γεύση και μία πιο ξεχωριστή, αυτή των άγριων λουλουδιών που δεν έχεις γευτεί ποτέ! Το μόνο που μένει είναι να μάθεις και το όνομά του: κυρίες και κύριοι, αυτό είναι το μέλι THE FAMiLY BEEZ!

 

 

Πριν από 40 χρόνια οι γονείς του Γιώργου Ρώτα στη Σέριφο ξεκίνησαν να καλλιεργούν και να παρασκευάζουν δικά τους προϊόντα με σκοπό να θρέφουν τα παιδιά τους με αγνά προϊόντα. Ένα εκ των οποίων ήταν και το μέλι. Η παράδοση αυτή συνεχίστηκε και η αγάπη τους για τη φύση, ο σεβασμός για το περιβάλλον και το πάθος για την μελισσοκομία τους οδήγησαν στη βιολογική γεωργία. Η βιοποικιλότητα της ευρύτερης περιοχής της Σερίφου, η οποία είναι προστατευόμενη και χαρακτηρισμένη ως NATURA 2000, τους επέτρεψε να παράγουν μέλι εξαιρετικής ποιότητας. Η σύγχρονη τέχνη του design ανέδειξε αυτό το πολύτιμο αγαθό μέσα από μια εμπνευσμένη συσκευασία, προβάλλοντας την προέλευση του καθώς και την αυθεντικότητα του. H Φίλια Μητρομάρα και το wefit.gr μίλησε με τον Γιώργο Ρώτα για τη φιλοσοφία της οικογενειακής αυτής εταιρείας που έχει ανοίξει φτερά στο εξωτερικό και έχει λάβει πολλές διακρίσεις καθώς και για την αξία του μελιού στη διατροφή μας.

 

 

Τι κάνει το The Family Beez ξεχωριστό;

Η ίδια η οικογένεια. Το Family Beez δημιουργήθηκε από μία οικογένεια που αγάπει το περιβάλλον, τις μέλισσες, το μελι. Η επιτυχία του προϊόντος αντανακλάται από την ποιότητα της οικγέονειας.

Πως καταλαβαίνουμε ότι ένα μέλι είναι καλό;

Υπάρχουν δίαφοροι τρόποι ελέγχου για το αν ένα μέλι είναι καλό αλλά οι ενδεδειγμένοι και ασφαλείς τρόποι είναι οι χημικοί έλεγχοι. Τα ποιοτικά κριτήρια μόνον με χημικές αναλύσεις των προϊόντων μπορούν να φανούν καθώς οι ενδείξεις που αναγράφονται πάνω στη συσκευασία. Εάν μάλιστα ένα προϊόν είναι και βιολογικό επειδή οι ποιοτικοί έλεγχοι είναι πάρα πολλοί δεν έχει τίποτα να φοβάται ο καταναλωτής. Τώρα για τα χύμα προϊόντα ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Γενικά πάντως ο κόσμος θέλει να γνωρίζει την ιστορία του κάθε προϊόντος και μπορεί και το εκτιμήσει, ακόμη κι αν δεν μπορεί να διαθέσει χρήματα για ένα προϊόν υψηλής ποιόητητας – τιμής, ωστόσο αναγνωρίζει την ποιότητα.

Ποιες ποικιλίες θεωρούνται καλύτερες;

Προτού κατηγοριοποιήσουμε τα μέλια να πω ότι όλα είναι πάρα πολύ καλά γιατί η βιοποικιλότητα στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ καλή. Από εκεί και πέρα το κάθε μέλι έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά ανάλογα και από την περιοχή από την οποία προέρχεται, π.χ. εάν είναι ανθέων προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα βιταμινών, εάν είναι θυμαρίσιο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά κ.λπ. Το μέλι άγριων λουλουδιών που παράγουμε εμείς έχει πολύ συγκεκριμένη γεύση και ξεχωριστή.

 

 

Έχετε πάρει αρκετές διακρίσεις, τι μέλι παράγετε;

Δυο ποικιλίες: το ένα είναι από άγρια λουλούδια που μαζεύεται την Άνοιξη, στη Σέριφο το αποκαλούν και «μαγιάτικο», και το άλλο από θυμάρι που παράγεται κατά τον Ιούλιο. Είναι βιολογικά και βρίσκονται σε μια περιοχή χαρακτηρισμένη ως NATURA 2000 ενώ έχουν τις αντίστοιχες βιολογικές πιστοποιήσεις από πιστοποιημένους φορείς.

Τι δεν ξέρουμε για το μέλι και πρέπει να γνωρίζουμε;

Το μέλι ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία της ελληνικής διατροφής ήδη από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι το συνέδεσαν με το νέκταρ και την αμβροσία, την τροφή των Θεών. Το ανακάτευαν με κρασί ή ξύδι ή ακόμη και σκέτο με ξηρούς καρπούς και φρούτα, το έβαζαν σε ψωμιά και πίτες. Εκτιμούσαν τις θεραπευτικές του ικανότητες. Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε ως θεραπεία στους ασθενείς και ιδανική τροφή για τους υγιείς, ενώ ο Δημόκριτος υποστήριζε τη συμβολή του μελιού στην ευεξία και τη μακροβιότητα. Το μέλι έχει πολλά θρεπτικά συστατικά που θωρακίζουν τον οργανισμό μας, μας δίνουν ευεξία ενώ μας υποστηρίζουν ψυχικά αφού με τέτοια αγνή τροφή σεβόμαστε το σώμα μας. Είναι φυσικό προϊόν και μεταβολίζεται εύκολα ενώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορες ποικιλίες μελιού ανάλογα με τους διατροφικούς μας στόχους. Η φιλοσοφία του μελιού αντικατοπτρίζει το “Σεβομαι τι τρώω και γνωρίζω από που προέρχεται και πως παρασκεύαστηκε”.

Ποια είναι η δική σας φιλοσοφία;

Από το 2014 που η Family Beez ξεκίνησε ως επιχείρηση εμείς συνεχίζουμε την οικογενειακή παράδοση: να έχουν δηλαδή τα παιδιά μας αντίστοιχης ποιότητας μέλι αλλά και καλές συνθήκες και ποιότητα ζωής. Θέλουμε να μοιραστούμε αυτή τη φιλοσοφία με άλλους ανθρωπους, θέλουμε να γνωρίσουν ότι υπάρχει και μια διαφορετική Ελλάδα, υπάρχουν άνθρωποι με μεράκι, ψυχή και όραμα.

 

 

ΤΟ TIP ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ:

Γιατί οι αθλητές και όσοι γυμνάζονται πρέπει να καταναλώνουν μέλι πριν την άσκηση;

Ρωτήσαμε τη διαιτολόγο Δέσποινα Μαρσέλου, με εξειδίκευση στο ανοσοποιητικό και μας είπε: Πριν την άσκηση στόχος σου είναι να εφοδιάσεις τον οργανισμό σου σε γλυκογόνο. Αυτό το κάνει η γλυκόζη. Έλλειψη γλυκόζης σημαίνει γρήγορη απώλεια γλυκογόνου, με αποτέλεσμα πτώση της αθλητικής απόδοσης πριν ή κατα τη διάρκεια της άσκησης. Επίσης, η γλυκόζη καλύπτει τις βασικές ανάγκες του νευρικού, μυϊκού συστήματος, του εγκεφάλου καθώς και των ερυθρών αιμοσφαίριων, συστημάτων πολύ βασικών κατά τη διάρκεια της άσκησης. Παρολ' αυτά, έρευνες δείχνουν ότι μεγάλες ποσότητες γλυκόζης πριν την άσκηση δεν έχουν ευεργετικά αποτελέσματα επειδή η ινσουλίνη εκκρίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα την απότομη αύξηση γλυκόζης και την πολύ γρήγορη κατανάλωση της κάτι που προκαλεί υπογλυκαιμία μειώνοντας την αντοχή. Αντίθετα, η φρουκτόζη δεν προκαλεί τόσο ραγδαία αύξηση γλυκόζης στο αίμα, η κατανάλωση ενέργειας γίνεται με πιο αργό ρυθμό και η αντοχή πριν και κατά την άσκηση είναι μεγαλύτερη.  Άρα πριν την άσκηση επίλεγε να καταναλώνεις φρουκτόζη από φυσικά προϊόντα όπως το βιολογικό μέλι και τα φρούτα και όχι επεξεργασμένη από τυποποιημένα προϊόντα και γλυκόζη. Φρουκτόζη σε σημαντικές ποσότητες θα βρεις κυρίως στο βιολογικό μέλι και τα φρούτα. Μισή ώρα πριν την προπόνηση πιες ένα ποτήρι ζεστό νερό με μέλι εάν ασχολείσαι με την ταχύδυναμη (π.χ. σπριντ) ή φάε μία μπανάνα με μία κουταλιά μέλι και ταχίνι για εφοδιασμό και γρήγορη απορρόφηση. Θα σε κρατήσει τουλάχιστον για 15 λεπτά συνεχούς άσκησης.

 

Λίγα λόγια για το THE FAMiLY BEEZ

  • Τα προϊόντα THE FAMiLY BEEZ Organic Thyme Honey και THE FAMiLY Wildflower Organic Honey διακρίθηκαν με χρυσό αστέρι στον διεθνή διαγωνισμό Great Taste Awards 2015 και 2016. Tο THE FAMiLY BEEZ Wildflower Organic Honey είχε επίσης βραβευθεί με Silver Award στον διεθνή διαγωνισμό ποιότητας BIOLMIEL 2015 και Gold Award για το 2016 με τα καλύτερα βιολογικά μέλια από όλο τον κόσμο.
  • Τo design και το branding επιμελήθηκε η Mousegraphics, η οποία βραβεύτηκε. Η συσκευασία του απέσπασε 2 βραβεία στον ελληνικό διαγωνισμό ERMIS AWARDS 2014 (χρυσό για την συσκευασία του και ασημένιο για το λογότυπο του) και πήρε την τρίτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό THE DIELINE AWARDS 2015 (Worldwide Package Design Awards Competition).
  • Το brandname THE FAMiLY BEEZ – ROTASSON & DAUGHTER προκύπτει από το λογοπαίγνιο The family business – bee – bizzzzz.
  • Δες περισσότερα: www.thefamilybeez.com.