Η Τζένη Μπουλμέτη είναι καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και προπονήτρια στον Α. Σ. ΝΗΡΗΙΔΑ Αργολίδας. Ανήκει στην ομάδα TriMore, που διοργανώνει επιτυχημένα αθλητικά events. Φέτος, είναι η μόνη Ελληνίδα που θα λάβει μέρος στο ironman στην Βαρκελώνη και μίλησε στη Φίλια Μητρομάρα και το wefit.gr για την αγάπη της για το τρίαθλο, τις «κλεφτές» προπονήσεις αλλά και τις δυσκολίες.
”Το τρίαθλο σε προκαλεί να δοκιμάσεις τα όριά σου. Νιώθεις κάθε μυ του σώματός σου ενεργό αλλά είναι σαν παιχνίδι, κολυμπάς, ποδηλατείς, τρέχεις.”
Από πότε ξεκίνησες να τρέχεις;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα και τα τελευταια 8 χρονια μένω μόνιμα στο Ναύπλιο. Από 5 ετών ασχολούμουν με πολεμικές τέχνες αλλά πάντα έτρεχα, κολυμπούσα και έκανα ποδήλατο. Έτσι λοιπόν το τρέξιμο, το κολύμπι και το ποδήλατο τα συνέχισα όταν μετακόμισα στο Ναύπλιο. Από μικρή αγαπούσα τον αθλητισμό και για τον λόγο αυτό έκανα τον τρόπο ζωής επάγγελμα.
Έγινες πρόσφατα για δεύτερη φορά μαμά (έχει δύο παιδιά 4 ετών και 2 μηνών). Πώς καταφέρνεις και ισορροπείς προπόνηση, οικογένεια και δουλειά;
Είναι πολύ δύσκολο να το ισορροπήσεις. Δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο, όπως άλλωστε και όλες οι μαμάδες. Χρειάζεται να αφιερώσω πολύ χρόνο στην προπόνηση επειδή είναι ένας μεγάλος και δύσκολος αγώνας το ironman. Έτσι οι προπονήσεις γίνονται στα… κλεφτά, δεν έχω συγκεκριμένο χρόνο προπόνησης. Γυμνάζομαι ή πολύ πολύ πρωί ή πολύ πολύ βράδυ, ανάλογα και το πως καταμεριζω τις υποχρεώσεις μου μέσα στην ημέρα.
Πιστεύεις ότι αυτό έχει αποτέλεσμα στις επιδόσεις σου;
Αν τα πράγματα ήταν αλλιώς σίγουρα θα είχα περισσότερο χρόνο για αποκατάσταση και ξεκούραση και επομένως περισσότερη ενέργεια. Αλλά και πάλι οι προπονήσεις βγαίνουν.
Τι σε κινητοποιεί περισσότερο;
Η οικογένειά μου δίνει περισσότερη ώθηση αλλά και το γεγονός ότι θέλω να είμαι πρότυπο στα παιδιά μου ώστε να έχουν τον αθλητισμό ως τρόπο ζωής. Επίσης θα ήθελα να λειτουργώ και ως πρότυπο και για τις υπόλοιπες γυναίκες και να κινητοποιήσω τον κόσμο να κάνει τον αθλητισμό κομμάτι της ζωής του.
Πώς και στράφηκες το τρίαθλο;
Το τρίαθλο ήρθε στη ζωή μου τα τελευταία 4 χρόνια. Η αρχή έγινε σε έναν αγώνα που πήρα μέρος για πλάκα και τελείως τυχαία και διαπίστωσα ότι ήταν διασκεδαστικό και έτσι το συνεχισα. Το τρίαθλο σε προκαλεί να δοκιμάσεις τα όριά σου. Νιώθεις κάθε μυ του σώματός σου ενεργό αλλά είναι σαν παιχνίδι, κολυμπάς, ποδηλατείς, τρέχεις.
Σου φάνηκε δύσκολο στην αρχή το τρίαθλο;
Ναι, γενικά είναι δύσκολο ως άθλημα, επειδή έχει και αυτόν τον συνδυασμό. Το σώμα προσαρμόζεται και μαθαίνει να δουλεύει ολόκληρο.
Ποιο είναι το αγαπημένο σου: τρέξιμο, ποδήλατο ή κολύμβηση και γιατί;
Είναι πολύ ωραία ερώτηση. Μου αρέσει πολύ το τρέξιμο γιατί είναι το πιο δύσκολο επειδή τρέχεις στο τέλος και με ιντριγκάρει όλο αυτό. Αν και έχει τις περισσότερες καταπονήσεις είναι και μία καλή ευκαιρία να αναμετρήσεις τον εαυτό σου και τις δυνάμεις σου.
Πες μας για το ironman στη Βαρκελώνη
Το ironman είναι το όνειρο κάθε τριαθλητή. Ο αγώνας θα γίνει την 1η Οκτώβρη, και η απόσταση που θα καλύψουμε είναι 4 χλμ κολύμπι, 180 χλμ ποδήλατο και 42 χλμ τρέξιμο. Φέτος, προς το παρόν είμαι η μοναδική Ελληνίδα που θα συμμετάσχει σε αυτόν τον αγώνα.
Τι προπόνηση κάνεις;
Η προπόνησή μου είναι αντίστοιχη του προπονητικού πλάνου, γυμνάζομαι 3,5 ώρες την ημέρα. Έχω διπλές προπονήσεις και συνδυάζω το κολυμπι με το τρέξιμο, το τρέξιμο με το ποδήλατο κ.λπ. Δουλεύω έντονο αερόβιο γιατί αυτή είναι και η φύση του αθλήματος, και κάνω ασκήσεις ενδυνάμωσης για τα πόδια και τον κορμό που με βοηθούν και με θωρακίζουν. Όσο βέβαια πλησιάζει η ημερομηνία του αγώνα οι ώρες προπόνησης θα αυξάνονται σταδιακά, κυρίως στην περίοδο του φορμαρίσματος.
“Θα ήθελα να λειτουργώ και ως πρότυπο και για τις υπόλοιπες γυναίκες και να κινητοποιήσω τον κόσμο να κάνει τον αθλητισμό κομμάτι της ζωής του.”
Ακολουθείς ειδική διατροφή για το ironman;
Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει ο υγιεινός τρόπος διατροφής. Επομένως, δεν κάνω κάτι ιδιαίτερο, τρώω τα πάντα, απλά πριν την προπόνηση καταναλώνω ενεργειακές μπάρες και μετά την προπόνηση προσπαθώ να φάω κυρίως πρωτείνη και υδατάνθρακα. Δεν παίρνω κανένα συμπληρωμα διατροφής.
Όταν αντιμετωπίζεις δυσκολίες τι σκέφτεσαι, πώς αναμετράς τις δυνάμεις σου απέναντι σε αυτές;
Γενικά πιέζεις τον εαυτό σου να αντεπεξέλθει στην προπόνηση και στον αγώνα πιέζεις τον εαυτό σου για να πιάσεις τις επιδόσεις, αλλά εάν έχεις το μυαλό, την καρδιά και την ψυχή ενωμένα προχωράς, ασχέτως τις δυσκολίες. Γενικά πιστεύω ότι είμαι ρεαλίστρια. Αυτό που σκέφτομαι στον αγώνα είναι ο ρυθμός και οι αναπνοές μου, συγκεντρώνομαι σε αυτά, δεν αφήνω άλλη σκέψη στο μυαλό μου να εισχωρήσει. Πιέζω τον εαυτό μου να πάει καλά, αλλά το αίσθημα της αδρεναλίνης στη γραμμή εκκίνησης και το χαμόγελο στον τερματισμό δεν το αλλάζω με τίποτα. Πάντα, στο τέλος, οι δυσκολίες με κάνουν πιο δυνατή.
Τι tips θα έδινες σε κάποιον που τώρα ξεκινά τρίαθλο;
- Επειδή υπάρχουν διάφορες αποστάσεις στο τρίαθλο, προτείνω να ξεκινήσει με μία μικρή απόσταση για να δοκιμάσει τις δυνατότητές του. Για παράδειγμα όπως είναι η σπριντ διαδρομή που περιλαμβάνει 750 μ κολύμπι, 20 χιλ ποδήλατο και 5 χιλ τρέξιμο, οπότε αυτή είναι μια καλή απόσταση για να ξεκινήσει ένας αρχάριος.
- Να μη δώσει από την αρχή πολλά χρήματα στον εξοπλισμό. Ένα καλό μαγιό, ένα καλό ζευγάρι αθλητικά και ένα απλό ποδήλατο δρόμου και το κράνος του αρκούν για αρχή.
- Επίσης στην εκκίνηση του τριάθλου καλό είναι να βρίσκεται σε θέσεις – κλειδιά επειδή θα εκπλαγεί με την εκκίνηση: όλοι κάνουν κοινή εκκίνηση και είναι σαν ένας στίβος μάχης στο νερό, οπότε εάν κάποιος είναι αρχάριος καλό είναι να παραμείνει στο πίσω μέρος ή να βρει θέση στο πλάι ώστε να αποφύγει το «φαινόμενο του πλυντηρίου» στην ανοιχτή θάλασσα.
- Όταν ολοκληρώσει το κολύμπι και το ποδηλατικό σκέλος, το τρέξιμο μυικά θα είναι πολύ δύσκολο. Οπότε θα πρέπει να έχει προπονηθεί σκληρά σε αυτό. Αν είναι αρχάριος χρειάζεται να ξεκινήσει σε χαλαρούς ρυθμούς και να το πάει σταδιακά επειδή τα πόδια του θα τρέμουν.
Ποιο είναι το μότο σου;
Swim more, run more, bike more, live more.
Ποιοι είναι οι μελοντικοί στόχοι;
Μελλοντικοί στόχοι είναι η συμμετοχή μου σε ultra distance διοργανώνεις, σε διεθνείς μαραθωνίους καθώς και στη βελτίωση των επιδόσεών μου.
Η Τζένη Μπουλμέτη
Τι ξέρουμε για την Ευγενία Μπουλμέτη
Η Ευγενία Μπουλμέτη γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1986 στην Αθήνα. Σε ηλικία 5 ετών και με πολλές αθλητικές καταβολές και προσλαμβάνουσες ξεκίνησε μαχητικές τέχνες κατακτώντας 3 παγκόσμιους τίτλους της ομοσπονδίας kenpo karate από το 2003-2006.
Το 2009 καλέστηκε από τον ομοσπονδιακό προπονητή της εθνικής Ελλάδος λαμβάνοντας μέρος στο πρωτάθλημα της ομοσπονδίας Wako.
Το 2010 ξεκινάει η αποκλειστική της ενασχόληση με το κολύμπι, το τρέξιμο, το ορεινό τρέξιμο την ποδηλασία και το τρίαθλο, κατακτώντας συγκεκριμένες θέσεις σε πρωταθλήματα. Η παρουσία της σε όλους τους αγώνες είναι εντυπωσιακή αφού πλασάρεται πάντα στις 3 πρώτες θέσεις γενικής κατηγορίας γυναικών.
Είναι ιδρυτικό μέλος και προπονήτρια του αθλητικού συλλόγου ΝΗΡΗΙΔΑ. Από το 2015, ως μέλος της ομάδας TriMore, ασχολείται με τη διοργάνωση αθλητικών αγώνων (Nafplio Triathlon, 1st TriMore Syros Triathlon).