Η δημοσιογράφος Φίλια Μητρομάρα και το wefit.gr μίλησαν με την ομάδα 7 Summits: The Hellenic Dream και τις ορειβάτισσες Βανέσα Αρχοντίδου και Χριστίνα Φλαμπούρη. Και οι δύο έχουν μόνο δύο κορυφές ακόμη για να εκπληρώσουν την αποστολή τους και να γίνουν οι πρώτες Ελληνίδες που θα έχουν πραγματοποιήσει τα 7 summits! Ξεκινούν για την έκτη κορυφή, το Έβερεστ, τον Απρίλιο του 2019. Πάμε να τις γνωρίσουμε.
Η Βανέσα Αρχοντίδου και η Χριστίνα Φλαμπούρη εργάζονται σε απαιτητικές θέσεις πολυεθνικών εταιρειών και έχουν βάλει στόχο να κατακτήσουν τα 7 Summits, δηλαδή τις 7 κορυφές των υψηλότερων βουνών σε 7 ηπείρους, και να υψώσουν την ελληνική σημαία στις υψηλότερες κορυφές του κόσμου.
Ήδη έχουν φτάσει κοντά στο όνειρό τους: έχουν κατακτήσει το Kilimanjaro στην Αφρική, το Aconcagua στην Αργεντινή, το Elbrus στη Ρωσία, το Denali/McKinley στην Αλάσκα και το Carstensz Pyramid στην Ινδονησία. Με τις τελευταίες τους επιτυχίες έγιναν οι πρώτες Ελληνίδες που πάτησαν το πόδι τους στην κορυφή Denali/McKinley στην Αλάσκα και στο Carstensz Pyramid στην Ωκεανία και συνεχίζουν με αμείωτη ενέργεια και δύναμη προς την κατάκτηση των επόμενων κορυφών.
Με το project “A Woman Can Be” θέλουν να δείξουν τη μεγάλη δύναμη που κρύβουν μέσα τους οι γυναίκες. Η Βανέσα Αρχοντίδου, σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου δήλωσε «Ακολουθούμε τα όνειρα μας και θέλουμε κάθε γυναίκα, κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτου φύλου ή ηλικίας να κάνει το ίδιο!» ενώ η Χριστίνα Φλαμπούρη είπε «Κάθε ανάβαση δεν αποτελεί για μας απλώς μια ανεπανάληπτη εμπειρία, αλλά δυναμώνει τη θέλησή μας να συνεχίσουμε το κυνήγι του τολμηρού, γυναικείου, ορειβατικού και πάνω απ’ όλα ελληνικού στόχου.»
Πώς σας μπήκε το μικρόβιο για το βουνό;
Χριστίνα: Εγώ έκανα αγωνιστική ιστιοπλοία ανοιχτής θαλάσσης. Κάποια στιγμή ένας ξαδέλφος μου με προσκάλεσε να πάμε σε μία σχολή αναρρίχησης. Με έπεισε, αν και είχα υψοφοβία! Ήταν πολύ έντονη μέρα για μένα, ίσως η χειρότερη μέρα της ζωής μου. Δεν μπορούσα να σκαρφαλώσω καθόλου, με έπιανε κρύος ιδρώτας, είχα χαλάσει όλη την ομάδα! Τα παράτησα. Όταν επέστρεψα με «έτρωγε» μέσα μου. Αναρρωτιόμουν «μα καλά, εγώ τα παράτησα, τα άφησα τόσο γρήγορα;». Έτσι αποφάσισα να προσπαθήσω. Κάθε μέρα ήταν για μένα μία πρόσκληση, κάθε μέρα και από λίγο, λίγο πιο ψηλά, και χωρίς να το καταλάβω έγινε η ορειβασία τρόπος ζωής. Δεν μπορούσα να νιώσω ισορροπία και πραγματικά ευτυχισμένη εάν δεν πήγαινα μια μέρα στο βουνό! Ξεκίνησα να ξεπεράσω ένα όριο, ένα φόβο που είχα για ύψη και πλέον έχει γίνει σημαντικό κομμάτι της ζωής μου.
Βανέσα: Εγώ εργαζόμουν πολύ, σε μία πολυεθνική εταιρεία με πολλές απαιτήσεις, έως και 12 ώρες την ημέρα. Το μόνο που έβλεπα και σκεφτόμουν ήταν τα προϊόντα και τη δουλειά! Έτσι, η τότε φίλη μου και νυν κουμπάρα μου με παρακίνησε να πάμε μία εκδρομή με έναν ορειβατικό σύλλογο. Όσο διήρκησε η ανάβαση στο βουνό δεν σκέφτηκα καθόλου τη δουλειά. Έκανα αυτό που λέμε στη γλώσσα των υπολογισμών ένα «ξεκασάρισμα». Ήταν η αποσυμπίεσή μου. Στον Αθηναϊκό Ορειβατικό Σύλλογο συνέχισα τα επόμενα χρόνια και σταδιακά, από τα ελληνικά βουνά, άρχισα να πηγαίνω σε βουνά στο εξωτερικό. Η φύση με έμαθε να διώχνω το άγχος για πράγματα που παλαιότερα θεωρούσα σημαντικά. Μου έμαθε ότι το βουνό έχει πάντα τον πρώτο λόγο. Μου έμαθε να έχω περισσότερο σεβασμό.
Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το 7 Summits;
Χριστίνα: Πριν από 5 χρόνια σε μια ορειβατική αποστολή στη Μαλαισία γνώρισα τη Βανέσα και καταλάβαμε ότι είχαμε πολλά κοινά. Και οι δυο εργαζόμαστε στον τομέα του μάρκετινγκ, έχουμε στόχο και αγαπάμε πολύ τα βουνά. Ταιριάξαμε και το ένα βουνό έφερε το άλλο…
Ποια ήταν μέχρι τώρα η πιο δύσκολη κορυφή για σας;
Βανέσα: Στο Denali, την ψηλότερη κορυφή της βορείου Αμερικής, παλιά λεγόταν και McKinley. Το βουνό αυτό έχει ειδικές συνθήκες και πρέπει να περπατήσεις για πολλές μέρες σε παγετώνα, άρα χρειάζεσαι και ειδικές τεχνικές, να γνωρίζεις πράγματα που μπορεί να χρειαστείς σε περίπτωση κινδύνου.
Τι περιλαμβάνει η προετοιμασία σας πριν ανεβείτε σε κάποιο βουνό;
Βανέσα: Τρεις μήνες περίπου, πριν ανέβουμε σε βουνό, η προπόνησή μας γίνεται πιο εντατική και περιλαμβάνει 5 με 6 μέρες την εβδομάδα προπόνηση. Έχει δύο φορές την εβδομάδα βουνό, περπάτημα με σακίδιο με βάρος. Τις καθημερινές πηγαίνουμε Πάρνηθα ή Υμηττό για τρέξιμο ή για περπάτημα με σακίδιο με βάρος.
Χριστίνα: Επίσης, δύο φορές την εβδομάδα κάνουμε τρέξιμο μέχρι 15 χλμ, ανάλογα τη φορά και τη διάθεση, και δύο φορές την εβδομάδα βάρη για ενδυνάμωση, ώστε να ενισχύσουμε τον κορμό και να μπορέσουμε να κουβαλήσουμε τον εξοπλισμό μας ή κάποιο έλκηθρο, όπως συνέβη στην Αλάσκα.
Η διατροφή σας;
Χριστίνα: Εγώ δεν είμαι πολύ σωστή στη διατροφή, όπως η Βανέσα. Προσπαθούμε να παίρνουμε την πρωτείνη και τον υδατάνθρακα που χρειάζεται το σώμα μας για να είμαστε δυνατές και να βγάλουμε την προπόνησή μας. Αλλά επειδή δεν είμαστε επαγγελματίες αθλήτριες εγώ δεν μπορώ να κόψω τα γλυκά! Στο πίσω μέρος του μυαλού μου ξέρω ότι επειδή θα ανέβω στο βουνό ή θα κάνω προπόνηση, θα κάψω θερμίδες. Άρα πριν από κάθε αποστολή είναι η περίοδος που κάνω τα περισσότερα κλεψίματα σε γλυκά και λιχουδιές!
Πάνω στο βουνό τι τρώτε;
Χριστίνα: Οι περισσότεροι άνθρωποι που βρίσκονται σε υψηλό υψόμετρο, όπου το οξυγόνο μειώνεται, δεν έχουν όρεξη να φάνε. Ευτυχώς για μας όταν ανεβαίνουμε ψηλά μας ανοίγει η όρεξη! Και αυτό είναι ένα δείγμα ότι μας ταιριάζει το ψηλό βουνό και ότι ο οργανισμός μας ανταποκρίνεται καλά στα μεγάλα υψόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι όσο τρώμε και κοιμόμαστε καλά οι πιθανότητες να φτάσουμε στην κορυφή είναι πολύ μεγάλες! Αυτά που τρώμε είναι συνήθως αφυδατωμένες τροφές, που όταν μαγειρεύονται με νερό έχουν τη μυρωδιά του φαγητού και περιέχουν πολλές θερμίδες.
Τι σας εμπνέει στο βουνό;
Βανέσα: Δεν έχουμε κάποιο μότο που να μας εμπνέει. Τραγουδάμε όμως πολύ στο βουνό. Σε κάθε βουνό έχουμε και διαφορετικό τραγούδι! Για παράδειγμα στις Άλπεις τραγουδούσαμε το «Αν μια μέρα σε χάσω», στις Άνδεις «Θέλω κοντά σου να μείνω».
Η διαβίωση στο μεγάλο υψόμετρο είναι πολύ δύσκολη. Καταφέρνετε να διατηρείτε μια ρουτίνα ομορφιάς;
Βανέσα: Δεν ξεχνάμε ποτέ την ενυδάτωση και το αντηλιακό. Είναι τα πιο απαραίτητα προϊόντα που έχουμε πάντα μαζί μας. Όσον αφορά το μπάνιο θα στο πούμε με δύο λέξεις: στεγνό καθάρισμα!
Κάθε φορά που φτάνετε στην κορυφή τι νιώθετε;
Βανέσα: Λέμε “Ουάου”, τα καταφέραμε!
Χριστίνα: Γελάμε, κλαίμε, όλα μαζί! Επίσης προτού ανέβουμε στην κορυφή πιανόμαστε χέρι χέρι και πατάμε την ίδια στιγμή πάνω, ώστε να μην πει κάποια από εμάς ότι ανέβηκε πρώτη. Μαζί κάνουμε αυτό το βήμα, μαζί ανεβαίνουμε. Εκείνη τη στιγμή νιώθουμε τόσο δυνατές που τα καταφέραμε κι ότι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα.
Πιστεύετε ότι είναι αντρικό σπορ η ορειβασία;
Βανέσα: Μπορεί οι μελανιές, το χώμα και η βρομιά να μην θεωρούνται κατάλληλα για τις μικρές πριγκίπισσες αλλά τα στερεότυπα αλλάζουν και τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και πιο πολλές γυναίκες στο βουνό.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για έναν ορειβάτη στην Ελλάδα;
Βανέσα: Το ίδιο εµπόδιο που έχουν οι περισσότεροι αθλητές: η χρηµατοδότηση.
Φέτος, ποιοι στηρίζουν οικονομικά την αποστολή σας στο Έβερεστ;
Χριστίνα: Οι «ήρωές» μας, που στέκονται πλάι μας βοηθώντας στη κατάκτηση του ονείρου μας είναι οι χρυσοί χορηγοί: Cardlink, Vichy, KPMG και EDENRED ενώ χορηγός τεχνολογίας η Samsung.
Επόμενος στόχος αφού ολοκληρώσετε το project 7 Summits;
Χριστίνα: Εγώ θα γίνω μάνα (γελάει). Αστειεύομαι! Η ορειβασία αυτό που μας έχει μάθει είναι να σκεφτόμαστε το επόμενο βήμα. Άρα το επόμενο βήμα είναι να συνεχίσει το A Woman Can Be, μία δράση που θέλει να αγκαλιάσει και να βοηθάει ενέργειες όπου προωθούν τη δια βίου άθληση, τη γυναικεία ενδυνάμωση και τη γυναικεία αλληλεγγύη, που είναι σημαντικό για μας.
Βανέσα: Το πιο σημαντικό για εμάς, το οποίο δεν έχει να κάνει με άντρες και γυναίκες, είναι ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να ακολουθούν τα όνειρά τους, όνειρα τα οποία θα έχουν παγκόσμια αναγνώριση. Γι’ αυτό και εμείς έχουμε βάλει κάτω από την ομπρέλα του το A Woman Can Be, τη δράση 7 Summits, αυτήν την παγκόσμια ορειβατική πρόκληση επειδή όλοι γνωρίζουν τι προσπάθεια χρειάζεται και τι σημαίνει αυτό. Στόχος μας είναι μέσα από τέτοιες δράσεις να πάμε την Ελλάδα ένα βήμα ψηλότερα.
Εάν θέλεις να στηρίξεις το όνειρό τους και την προσπάθειά τους γίνε ο ήρωάς τους εδώ.
Ποια είναι η ομάδα 7 Summits: The Hellenic Dream
Βανέσα Αρχοντίδου: Μητέρα δύο αγοριών και Διευθύντρια Μάρκετινγκ σε πολυεθνική εταιρεία. Η ορειβασία έγινε το πάθος της εδώ και 15 χρόνια, όταν έγινε μέλος του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου (Α.Ο.Σ), όπου περιστασιακά βοηθά ως αρχηγός σε αναβάσεις στα ελληνικά βουνά. Το 2006, η Βανέσα ολοκλήρωσε τη Σχολή Αναρρίχησης και Χειμερινού Βουνού του Α.Ο.Σ. Έκτοτε έχει ανέβει στην πλειονότητα των ελληνικών βουνών, έχει κατακτήσει την κορυφή της Αφρικανικής Ηπείρου (Kilimanjaro, 5895μ) και έχει συμμετάσχει σε εμπορικές αποστολές στο Νεπάλ, τη Μαλαισία και τις Ελβετικές Άλπεις. Ως μέλος της γυναίκειας αλπινιστικής ομάδας με τη Χριστίνα Φλαμπούρη, έχει ανέβει στο όρος Aconcagua (6962μ στην Αργεντινή), στο Elbrus (5642μ στη Ρωσία), στο McKinley/Denali (6190μ στην Αλάσκα των Η.Π.Α) και στο Carstensz Pyramid (4884μ στην Παπούα).
Χριστίνα Φλαμπούρη: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και δουλεύει σε μεγάλη πολυεθνική εταιρία. Η αγάπη της για τη φύση την οδήγησε στη θάλασσα και στην ιστιοπλοΐα ανοιχτής θαλάσσης. Το 2014 η επιθυμία της να ξεπεράσει του φόβους της, την οδήγησε στα βουνά και σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ζωής της, να εξοικειωθεί με το ύψος και την αίσθηση του απέραντου κενού. Σύντομα τα βουνά σταμάτησαν να είναι απλώς μια πρόκληση αλλά τρόπος ζωής. Από τότε έχει ανέβει τα περισσότερα βουνά της Ελλάδας, έχει κατακτήσει την κορυφή της Αφρικανικής Ηπείρου (Kilimanjaro, 5895μ) και έχει συμμετάσχει σε αποστολές στις Άλπεις και στην Μαλαισία. Ως μέλος της γυναίκειας αλπινιστικής ομάδας με την Βανέσα έχει ανέβει το όρος Aconcagua (6962μ, Αργεντινή), το όρος Elbrus (5642m, Ρωσία), το όρος McKinley/Denali (6190m, Αλάσκα) και στο Carstensz Pyramid (4884μ στην Παπούα). Από το 2014 είναι ενεργό μέλος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών και το 2016 ολοκλήρωσε την σχολή χειμερινού βουνού και την σχολή αναρρίχησης αναγνωρισμένη από την ΕΟOΑ.