Μια αγγλική παροιμία λέει ότι «Το ράγκμπι είναι ένα παιχνίδι για χούλιγκαν που παίζεται από ευγενείς». Μπορεί για τους μη μυημένους να μοιάζει βάρβαρο αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Το άθλημα του ράγκμπι είναι εντελώς παρεξηγημένο. Γι΄αυτό και ο Βασίλης Κατσάκος, προπονητής ράγκμπι του Παναθηναϊκού και ιδρυτής του νεοσύστατου συλλόγου ράγκμπι ATHENIANS, μίλησε στη δημοσιογράφο Φίλια Μητρομάρα και το wefit.gr για το ράγκμπι στην Ελλάδα και τις διαφορές του με το αμερικάνικο football.
Ο Βασίλης Κατσάκος, ξεκίνησε να γυμνάζεται από πολύ νωρίς. Τεσσάρων ετών ασχολήθηκε με το κολύμπι, στη συνέχεια με την ενόργανη (7 χρόνια), με το τζούντο (4 χρόνια), το ποδόσφαιρο και, τέλος, με το αγαπημένο του πλέον άθλημα, το ράγκμπι.
Το 2006 πέρασε στο πανεπιστήμιο Αθηνών ΤΕΦΑΑ (Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού). Εκείνη την περίοδο ήρθε σε επαφή με το άθλημα του ράγκμπι. «Θυμάμαι που μετά τη πρώτη μου προπόνηση στην ομάδα των ‘’ATHENS’’ έφυγα κατενθουσιασμένος» μας λέει χαρακτηριστικά. «Το περίεργο είναι ότι δεν είχα καταλάβει γιατί ήμουν τόσο ενθουσιασμένος, επειδή οι συνθήκες που κάναμε τότε προπόνηση ήταν επιεικώς απαράδεκτες. Πολλές φορές δεν είχαμε φώτα, άλλες φορές δε μας άφηναν λόγω του ποδοσφαίρου να κάνουμε προπόνηση στο γήπεδο, οπότε απλώς κάναμε φυσική κατάσταση.»
«Το ράγκμπι μέσα σε τρία χρόνια μου άλλαξε ολόκληρη τη ζωή. Κατάφερα σε λίγους μήνες να γίνω μέλος της εθνικής ομάδας, να ταξιδέψω, να μάθω ξένες γλώσσες, να γνωρίσω άτομα απ’ όλον τον κόσμο και, το πιο σημαντικό, βρήκα με τι θα μπορούσα να ασχοληθώ στη ζωη μου, κάτι με το οποίο το πάθος μου γι’ αυτό δε θα σταματήσει ποτέ να υπάρχει.»
«Το επίπεδο του ράγκμπι στην Ελλάδα, όταν ξεκίνησα εκείνη την εποχή, ήταν αρκετά χαμηλό όμως η ιδέα του ότι μπορώ να παίξω στο εξωτερικό δεν έφυγε ποτέ από το μυαλό μου.»
«Λένε ότι αν θέλεις κάτι πολύ στο τέλος θα το πετύχεις. Δύσκολα να το πιστέψεις, και όμως ισχύει. Μετά από τρία χρόνια κατάφερα και έπαιξα στο γαλλικό πρωτάθλημα (στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου) για μια σεζόν και στη συνέχεια στο ισπανικό πρωτάθλημα για δυο σεζόν.»
«Το 2013 γύρισα στην Ελλάδα έχοντας πετύχει τον πρώτο μου στόχο, να παίξω στο εξωτερικό. Τότε, στην ηλικία των 24 χρονών, έβαλα τον επόμενο στόχο και αυτός ήταν να γίνω ένας πολύ καλός προπονητής στο άθλημα του ράγκμπι. Πλέον είμαι προπονητής στην αντρική ομάδα του Παναθηναϊκού.»
«Το ράγκμπι στην Ελλάδα είναι σε αρκετά καλό επίπεδο, αν σκεφτεί κανείς τις δυσκολίες που έχει ένα τέτοιο άθλημα. Τα “μειονεκτήματα” αυτού του αθλήματος για μια χώρα σαν την Ελλάδα είναι αρκετά. Ο κόσμος δε το γνωρίζει, κι όταν του εξηγείς πως παίζεται, τότε η πρώτη του αντίδραση είναι “αυτό το άθλημα είναι πολύ βίαιο!”. Αυτή η αντίδραση προκύπτει επειδή το άθλημα αυτό δεν υπάρχει στην τηλεόραση, οπότε δε έχουμε συνηθίσει σε αυτού του είδους την επαφή σε αντίθεση με ένα άθλημα σαν το kick boxing, όπου και αυτό είναι βίαιο αλλά η αντιμετώπισή του είναι διαφορετική. Επίσης, οι περισσότεροι το μπερδεύουν με το american football (ένας από αυτούς και εγώ, αφού πριν τη πρώτη μου προπόνηση περίμενα ότι θα φορούσα προστατευτικά!). Είναι δυο διαφορετικά αθλήματα με δύο πολύ βασικά κοινά:
1. το σχήμα της μπάλας.
2. η επαφή που υπάρχει και στα δυο αυτά αθλήματα.»
«Το ράγκμπι είναι πολύ ιδιαίτερο άθλημα, δεν βλέπεις πολλές φορές σε ομαδικό άθλημα τέτοιου είδους επαφή.»
«Το ράγκμπι είναι ένα άθλημα, το οποίο απευθύνεται σε όλους και, το σημαντικότερο, είναι ότι όλοι είναι το ίδιο σημαντικοί είτε είναι ψηλοί, λεπτοί, εύσωμοι ή μικρόσωμοι.»
«Οι προπονήσεις στην Ελλάδα πραγματοποιούνται σε γήπεδα ποδοσφαίρου κυρίως, αφού δεν υπάρχει κάποιο γήπεδο ακόμα μόνο για ράγκμπι.»
«Η προπόνηση είναι αρκετά συνθέτη αφού, αν σκεφτεί κανείς, το άθλημα αυτό είναι πολλά αθλήματα μαζί (πάλη, ποδόσφαιρο, χειροσφαίριση). Να κάτι ακόμα που κάνει αυτό το άθλημα τόσο ιδιαίτερο. Η προπόνηση ανάλογα με την ηλικία περιλαμβάνει και τις κατάλληλες ασκήσεις, πάντα με γνώμονα την υγεία του αθλητή.»
«Η τεχνική του ράγμπι είναι ένα από τα στοιχεία που δίνουμε πάντα έμφαση έτσι ώστε να έχουμε τους λιγότερους πιθανούς τραυματισμούς. Αφού περάσει κάποια στάδια διδασκαλίας σχετικά με τους κανόνες του παιχνιδιού, όπως πως να προστατεύει τον εαυτό του κ.λπ., τότε σταδιακά μπαίνουμε και στο κομμάτι της επαφής. Ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει από πολύ μικρή ηλικία ράγκμπι (6 ετών), αφού τα παιδιά προπονούνται ανάλογα με την ηλικία έτσι ώστε να έχουν τις κατάλληλες βάσεις (σε αυτή την ηλικία μέχρι 12 ετών δεν υπάρχει επαφή).»
«Με βάση το παρελθόν μου στον αθλητισμό, τις σπουδές μου, την τωρινή μου πορεία ως προπονητής και προσωπικός προπονητής και την αγάπη μου γι’ αυτό το άθλημα, βρήκα να τα συνδυάσω όλα αυτά. Τι καλύτερο να μοιράζεσαι το πάθος σου, τη γνώση σου, να διδάσκεις την αθλητική παιδεία και να εφοδιάζεις με πολύ βασικά στοιχεία όπως σεβασμός, αυτοσυγκράτηση, αυτοκριτική, υγιής ανταγωνισμός και άλλα πολλά, που μόνο ο αθλητισμός μπορεί να σου δώσει.»
«Έτσι η δημιουργία ακαδημιών είναι το νέο μου ξεκίνημα. Ξεκινά ένα νέο “club” με την επωνυμία ATHENIANS, το οποίο βρίσκεται στα νότια προάστια και συγκεκριμένα στη Βάρη (αθλητικές εγκαταστάσεις Aiolos Glyfadas FC). Ακαδημίες από 6 ετών έως 18 ετών θα έχουν την επιλογή να δοκιμάσουν ένα εντελώς ξεχωριστό άθλημα κάτω από την επίβλεψη έμπειρων προπονητών. Lina Norman, Γιάννης Ρίζος και εγώ είμαστε έτοιμοι να μεταδώσουμε το πάθος μας για τον αθλητισμό, μέσω ενός ιδιαίτερου αθλήματος: του ράγκμπι.»
Τα εγκαίνια του συλλόγου ATHENIANS θα γίνουν στις 28 Απριλίου 2018. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις αθλητικές εγκαταστάσεις Aiolos Glyfadas FC και η πρόσκληση είναι ανοιχτή για όλους. Δες περισσότερες πληροφορίες και για το event εδώ.