Μια νέα μελέτη ρίχνει φως στην αποτελεσματικότητα της καταμέτρησης θερμίδων. Μάθε γιατί η καταμέτρηση των θερμίδων στη δίαιτα και το αδυνάτισμα αποτυγχάνει.
“Τρώγε πέντε γεύματα την ημέρα”, “Μείνε μακριά από το ψυγείο μετά τις 6 μ.μ.”, “Να μετράς θερμίδες” είναι μερικές από τις πιο συχνές συμβουλές που ακούς ξανά και ξανά για να χάσεις βάρος. Και σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε από την JAMA, η τελευταία συμβουλή μπορεί να είναι η πιο γνωστή από όλους εάν θέλεις να αδυνατίσεις. Είναι όμως και αποτελεσματική;
Η μελέτη
Σκοπός της μελέτης, που πραγματοποιήθησε σε έναν χρόνο, ήταν να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα μιας υγιεινής δίαιτας χαμηλής σε λιπαρά έναντι μιας υγιεινής διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και κατά πόσο μπορούσαν οι συμμετέχοντες να μεταβολίζουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά (στην προκειμένη περίπτωση λίπος ή υδατάνθρακες) για να χάσουν βάρος. Οι ερευνητές χώρισαν 609 υπέρβαρους ενήλικες σε δύο ομάδες: η μία έλαβε οδηγίες να τρώει υγιεινά τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα με μειωμένα λιπαρά, όσπρια και φρούτα, ενώ η άλλη ομάδα να τρώει μειώμενους υδατάνθρακες όπως λαχανικά, ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια, αβοκάντο, σκληρά τυριά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, αγνοώντας τον αριθμό των θερμίδων. Αυτό που φάνηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας είναι ότι όσοι έχασαν βάρος το έκαναν επειδή ακολούθησαν μια πιο υγιεινή διατροφή και όχι την καταμέτρηση των θερμίδων.
Ποιος σκέφτηκε το μέτρημα των θερμίδων;
Ο εφευρέτης του πιο δημιοφιλούς συστήματος καταμέτρησης θερμίδων ήταν ο κος Wiblur Atwater. Στις αρχές του 20ου αιώνα, το κύριο πρόβλημα ήταν ότι ο κόσμος δεν έτρωγε αρκετά. Η θερμίδα, λοιπόν, ήταν ένας χρήσιμος τρόπος να μετρηθούν οι ανάγκες ενός ατόμου. Σήμερα, όμως, έχουμε περάσει στην απέναντι όχθη και το μείζον ζήτημα είναι η παχυσακρία αφού 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικες στον κόσμο είναι υπέρβαροι και 600 εκατ. είναι παχύσαρκοι, με αυτούς τους αριθμούς να αλλάζουν συνεχώς.
Διάβασε σχετικά: Αδυνάτισε στη δουλειά με τη «δίαιτα του τάπερ»
Η καταμέτρηση των θερμίδων στη δίαιτα αποτυγχάνει γιατί:
Δεν επικεντρώνεται σε μία σωστή διατροφή: “Νομίζω ότι αυτό που αποτυγχάνει στις δίαιτες είναι ο υπολογισμός των θερμίδων και μετά η οδηγία να κόψουν 500 θερμίδες. Πρέπει πραγματικά να επικεντρωθούμε σε μια διατροφή, η οποία θα περιέχει περισσότερα λαχανικά, περισσότερα ολόκληρα τρόφιμα, λιγότερη ζάχαρη και λιγότερα επεξεργασμένα δημητριακά”, ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Christopher D. Gardner, διευθυντής των μελετών διατροφής στο Κέντρο Ερευνών Stanford Prevention.
Κάθε σώμα είναι διαφορετικό: Σύμφωνα με τους ειδικούς, το δικό σου σώμα μετράει διαφορετικά την κάθε τροφή από το σώμα κάποιου άλλου. Μπορεί για εσένα, να είναι 800 θερμίδες και για εκείνον 1.200. Οι λόγοι είναι πολλοί: ηλικία, φύλο, ύψος, λίπος, μέγεθος συκωτιού, επίπεδα κορτιζόλης, φυσική κατάσταση, φυσική δραστηριότητα και άλλα.
Δεν έχεις τον ίδιο μεταβολισμό: Δεν έχουμε όλοι το ίδιο στομάχι ούτε την ίδια ποσότητα βακτηρίων στο έντερο που βοηθούν στον μεταβολισμό τον τροφών. Μπορεί να κάνεις τα πάντα σωστά και παρόλα αυτά να μη χάνεις βάρος και ένας από αυτούς είναι και ο τρόπος που μεταβολίζεις το φαγητό.
Σε επιβαρύνει ψυχολογικά: Όταν κάνεις δίαιτα και δεν καταφέρνεις να φτάσεις στο επιθυμητό βάρος, παρόλο που είσα με το κομπιουτεράκι στα χέρια, νιώθεις απογοήτευση και πέφτεις ψυχολογικά.
Διάβασε σχετικά: Δίαιτα Dukan: Με μπριζόλα και κοτόπουλο χάνεις 2 κιλά την εβδομάδα