Reviews

Αν πρόκειται να διαβάσεις ένα βιβλίο στις διακοπές διάβασε αυτό: 80/20 Triathlon!

Θέλεις να πετύχεις στο τρίαθλο; Ακολούθησε αυτή την πετυχημένη συνταγή περιέχει το βιβλίο 80/20 Triathlon!

Το βιβλίο με τίτλο «80/20 Triathlon: Discover the Breakthrough Elite-Training Formula for Ultimate Fitness and Performance at All Levels» των Matt Fitzgerald και David Warden θα σου αποκαλύψει τη μυστική φόρμουλα των τριαθλητών και θα σε βοηθήσει να γυμναστείς καλύτερα, λιγότερο και εξυπνότερα.

Τι είναι ο κανόνας 80/20;

Εάν αναρωτιέσαι τι να διαβάσεις φέτος στις διακοπές σού προτείνουμε αυτό το βιβλίο. Περιέχει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για τριαθλητές – αρχάριους, μέτριους και προχωρημένους – και δείχνει πώς να εξισορροπήσεις την ένταση της προπόνησης για να μεγιστοποιήσεις την απόδοσή σου. Ο Matt Fitzgerald είναι αθλητικός δημοσιογράφος και συγγραφέας, έμπειρος προπονητής τρεξίματος και τριάθλου και πιστοποιημένος αθλητικός διατροφολόγος και ο David Warden είναι προπονητής τριάθλου ελίτ αθλητών. Στο βιβλίο τους 80/20 Triathlon, ο Matt Fitzgerald και ο David Warden παρουσιάζουν τα πραγματικά και επιστημονικά στοιχεία, προσφέροντας συγκεκριμένες συμβουλές και στρατηγικές, μαζί με πλήρη προπονητικά προγράμματα για κάθε απόσταση: Sprint, Olympic, Half-Ironman και Ironman, καθώς και πως οι αθλητές μπορούν να εφαρμόσουν τον κανόνα ισορροπίας έντασης 80/20. Τα οφέλη περιλαμβάνουν μειωμένο κίνδυνο κόπωσης και τραυματισμού, βελτιωμένη φυσική κατάσταση, αυξημένα κίνητρα και καλύτερα αποτελέσματα στον αγώνα.

Διάβασε ακόμη: 3 λόγοι που το διάβασμα μπορεί να σε κάνει καλύτερο αθλητή

Τι έδειξε η έρευνα

Η έρευνα έχει αποδείξει ότι οι τριαθλητές και άλλοι αθλητές αντοχής έχουν μεγαλύτερη απόδοση όταν κάνουν το 80% της προπόνησής τους σε χαμηλή ένταση και το υπόλοιπο 20% σε μέτρια έως υψηλή ένταση. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των τριαθλητών παγιδεύονται στη λεγόμενη «ένταση μέτριας έντασης», ξοδεύοντας σχεδόν το μισό του χρόνου τους για πολύ σκληρή προπόνηση – πιο δύσκολη και από τους επαγγελματίες. Η σκληρότερη προπόνηση δεν είναι και πιο έξυπνη. Στην πραγματικότητα οδηγεί σε χρόνια κόπωση που εμποδίζει τους αθλητές να έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Η φιλοσοφία προπόνησης 80/20

Το τρέξιμο 80/20 αγκαλιάστηκε από αρκετούς προπονητές τρεξίματος.  Η φιλοσοφία 80/20 δηλώνει ότι το 80% του τρεξίματός σου πρέπει να είναι αργό και εύκολο, με το 20% του τρεξίματός σου να αποτελείται από ποιοτικές προπονήσεις όπως διαλειμματικό τρέξιμο και tempo runs. Ο Fitzgerald εμπνεύστηκε από τον φυσιολόγο άσκησης Stephen Seiler. Ο Seiler πίστευε ότι οι αθλητές πρέπει να προπονούνται χρησιμοποιώντας τον κανόνα 80/20, αλλά δεν ήταν πεπεισμένοι λόγω των περιορισμένων εργαστηριακών μελετών που έγιναν σε αυτόν τον τύπο προπόνησης. Έτσι, ο Seiler ερεύνησε αθλητές σε διάφορα αθλήματα και διαπίστωσε ότι όσοι έκαναν 80% easy runs και 20% με μεγάλη ένταση, είχαν καλύτερα αποτελέσματα από εκείνους τους αθλητές που έτρεχαν περισσότερο σε υψηλότερες εντάσεις.

Εδώ μπορείς να βρεις κάποια προγράμματα που αναφέρονται στο βιβλίο

Εδώ μπορείς να κατεβάσεις το βιβλίο και να το ακούσεις