Reviews

Frozen Ambrosia: Η ταινία που θα αλλάξει το σκι στην Ελλάδα!

Ξεκίνησα να βλέπω την ταινία Frozen Ambrosia χωρίς να έχω ιδέα τι να περιμένω. Όσο προχωρούσε, απλή, σαφής, συναισθηματική, βασισμένη σε ένα όνειρο, σε μία επιθυμία με έκανε να ενθουσιαστώ. Κάθε λεπτό που πέρναγε ενθουσιαζόμουν ακόμη περισσότερο. Γιατί; Επειδή ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου μοιράστηκε μια αλήθεια μαζί μας. Διάβασε σχετικά: Κωνσταντίνος Παπανικολάου: «Γιατί η Ελλάδα είναι ο καλύτερος προορισμός για σκι και snowboard;»

 

Μα, ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου;

Ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου τα τελευταία 15 χρόνια ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο καταγράφοντας με την κάμερά του όλες αυτές τις απίθανες σκηνές επαγγελματιών σκιέρ που πετούν με τα σκι τους πάνω από χιονισμένες πλαγιές, που κάνουν εκπληκτικά σλάλομ και διαγράφουν στη λευκή τους πορεία φιδογυριστούς διαδρόμους. Δηλαδή είναι διάσημος σκηνοθέτης αθλημάτων δράσης, περιοδεύοντας σε όλο τον κόσμο και δημιουργώντας ταινίες για μεγάλες εταιρείες όπως η Oakley και η Red Bull. Ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου, ή για συντομία ο C.P., είχε ένα όνειρο: να αναδείξει τη μαγεία των ελληνικών χιονισμένων βουνών, να στρέψει το βλέμμα όλων στη χειμωνιάτικη ελληνική φύση και να πείσει μέσα από την ταινία του Frozen Ambrosia ότι, ναι, η Ελλάδα, δεν έχει μόνον ελληνικά νησιά, sea, sun, κι ό,τι άλλο συνειρμικά σου έρχεται στο μυαλό. Η Ελλάδα έχει βουνά, έχει ανθρώπους που τα αγαπούν, ομάδες που τα περπατούν, που κάνουν καθημερινά αναβάσεις, που γλυστρούν με τα σκι ή τις σανίδες τους πάνω στο αφράτο χιόνι. Αλλά αυτό δεν έγινε τυχαία, δεν ξύπνησε ένα πρωί και είπε: ας πάω στην Ελλάδα να αποτυπώσω μια χιονισμένη πίστα. Με το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα αναπαράχθηκαν hoaxes με τρομακτική ευκολία στο εξωτερικό μέσα από τα ξένα ΜΜΕ, διαμορφώθηκε άποψη από ανθρώπους που υπό κανονικές συνθήκες θα απευθύνονταν σε ευτελές κοινό, η ημιμάθεια βασίλευσε και απόκτησε επικίνδυνες διαστάσεις. Έτσι, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομική κρίση οφείλεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες είμαστε “τεμπέληδες”. Όλα αυτά τα δημοσιεύματα, οι αναταραχές στη χώρα και το γεγονός ότι η Ελλάδα μοιάζει ασήμαντη και ανοχύρωτη μπροστά σε όσα συμβαίνουν, έκαναν τον C.P. να θυμώσει. Αυτό ήταν και το εναρκτήριο λάκτισμα για να ξεκινήσει την ανάβασή του στο βουνό και να πατήσει on στην camera του. Αλλά όταν ο άνθρωπος ανεβαίνει ένα βουνό, ακόμα κι αν πιστεύει ότι παλεύει με τη Φύση, στην πραγματικότητα δεν παλεύει παρά με τον ίδιο του τον εαυτό, με τις αμφιβολίες του, τις πεποιθήσεις του και τις βεβαιότητές του…

 

 

Ξεκινώντας με το μαρτύριο του Τάνταλου

Η ταινία ξεκινάει με τον μύθο του Τάνταλου. Όσοι δε θυμούνται να πούμε ότι ο Τάνταλος ήταν ένας από τους πιο διάσημους βαρυποινίτες της μυθολογίας (ο άλλος ήταν ο Σίσυφος). Επειδή τα πήγαινε καλά με τους θεούς, ήταν φίλος και ομοτράπεζος των Ολύμπιων Θεών και από την απληστία του έκλεψε το νέκταρ και την αβροσία μεταφέροντάς τα στ΄ ανάκτορό του. Παράλληλα προσπάθησε να μεταδώσει μυστικά των Θεών στους ανθρώπους. Το πιο αποτρόπαιο, όμως, έγκλημά του ήταν ότι έκοψε κομμάτια τον γιο του τον Πέλοπα και τους τον σερβίρισε βραστό. Οι Θεοί το κατάλαβαν και τον έριξαν στον κάτω κόσμο. Εκεί τον κρέμασαν σ' ένα δέντρο του οποίου τους καρπούς δεν μπορούσε να γευτεί γιατί τους έπαιρνε ο αέρας μόλις πήγαινε να τους πιάσει. Δεν μπορούσε να πιει ούτε νερό. Κέρδισε την υστεροφημία του ως αιώνιος διψασμένος και πεινασμένος. Κάπως έτσι ξεκινά και η ταινία, με φανταστικά πλάνα των πλαγιών του Ολύμπου, panoramic travelling και horizontal panning, ζουμ στα πρόσωπα που βρίσκονται πάνω στα βουνά και την προσπάθεια να φτάσει στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου και να κάνει κατάβαση με σκι. O C.P. με τη δύναμη της εικόνας προωθεί την ιδέα ότι μπορεί να αναπτυχτεί ο χειμερινός τουρισμός στην Ελλάδα, αναδεικνύει τη μαγεία των Ελληνικών βουνών, κάνει γνωστό σε όλον τον κόσμο ότι ναι, η Ελλάδα έχει βουνά, έχει πολλά χιονισμένα βουνά και μπορεί κάλλιστα να γίνει ένας από τους καλύτερους χειμερινούς προορισμούς.

 Επιστρέφοντας στην πραγματικότητα 

Κάνοντας όμως zoom out από τη μαγεία του βουνού ο C.P. διαπίστωσε την πραγματικότητα: τις άπειρες ελλείψεις, την υποτυπώδη υποδομή, την ανεπαρκή ασφάλεια και τις ομάδες διάσωσης, το ελάχιστο προσωπικό, τα άδεια χιονοδρομικά… Κάτι δεν πήγαινε καλά εδώ. Οι περισσότεροι που ρωτήθηκαν θεωρούν ως αιτία την οικονομική κρίση που ταλανίζει εδώ και 6 χρόνια την Ελλάδα. Όμως υπάρχει και αυτή η ριζωμένη βαθιά νοοτροπία που έχουμε, ως γνήσιοι απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων, το ότι πάντα αναμένουμε τον από μηχανής Θεό που όταν στραβώσει το σενάριο θα έρθει από κάπου, θα το διορθώσει και θα μας σώσει. Όμως ο Γιώργος Ροκκάς το είπε ξεκάθαρα στην ταινία: “στην Ελλάδα υπάρχει και το Συν Αθηνά και χείρα κίνει”. Αν οι Έλληνες αποδεχθούμε το τέλος της πατέντας μας που περιλαμβάνεται στο τρίπτυχο “μεταλαμπαδεύσαμε τον πολιτισμό-έχουμε ήλιο- είμαστε η καλύτερη χώρα του κόσμου” και κάνουμε κάτι όλοι μαζί τότε θα έρθει και η βοήθεια των Θεών. Αλλά αυτό που χρειάζονται είναι τα καθημερινά βήματα που θα οδηγήσουν στην κορυφή. 

Οι καλύτερες σκηνές του Frozen Ambrosia

 

 

1 Το επιλεκτικό ζουμ στην ελληνική οικονομική κρίση που περιγράφει με έναν δυνατό τρόπο πως έχει μαραζώσει η Ελλάδα.

2 Η πιο συγκινητική στιγμή: Το σπάνιο πρόβλημα υγείας του C.P. και πώς το διαχειρίστηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

3 Η καταπλητική φωτογραφία της ταινίας: Χιόνι και γαλάζιος ουρανός, χιόνι και πράσινες κοιλάδες, χιόνι και καταγάλανη θάλασσα, χιόνι και φωτισμένες πόλεις. Όλες οι αντιθέσεις σε ένα γρήγορο, τέλειο μοντάζ.

4 Οι πιο… greek στιγμές: Χειριστές μηχανημάτων για τον αποχιονισμό χορεύουν ελληνικό χορό στη μέση το δρόμου, σκιέρ σουβλίζουν αρνί στην άμμο δίπλα στη θάλασσα, ελληνικό σουβλάκι, “ορειβατική” μακαρονάδα και φρέσκια σαλάτα και ρετσίνα.

Επιμύθιο

Ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου κατάφερε κάτι που δεν έχουμε δει ακόμη από κανέναν άλλο, και γι΄ αυτό το project πλήρωσε από την τσέπη του: να φτιάξει ένα από τα καλύτερα documentary για το σκι στην Ελλάδα, ένα υπέροχο promotion για το ορειβατικό σκι και τις προοπτικές ανάπτυξης του χειμερινού τουρισμού στη χώρα μας με τρόπο διασκεδαστικό, δυνατό, αληθινό, συναισθηματικό αλλά και γεμάτο δράση. Υπάρχει ελπίδα να γίνει η Ελλάδα και χειμερινός προορισμός; Μετά το τέλος της ταινίας είμαι απόλυτα βέβαιη πως ναι. Υπάρχει, όσο θα υπάρχουν βουνά και όσο θα υπάρχουν άνθρωποι που θα αγαπούν τα βουνά. Και πίστεψέ με είναι πολλοί εκεί πάνω.

Φίλια Μητρομάρα

 

Αν θέλεις να δεις την ταινία και είσαι στη Μαγνησία

Πάρε μέρος στη Νύχτα των Κενταύρων μια εκδήλωση ορειβατικού σκι που απευθύνεται σε όλους τους φίλους του βουνού και της χιονοδρομίας! Ενα όμορφο βράδυ, σε ένα μοναδικό βουνό με πολύ χιόνι την Τετάρτη στις 28.12.2016!

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης: 

17:00 Eρασιτεχνικός αγώνας νυχτερινού ορειβατικού σκι στις όμορφες πίστες του χιονοδρομικού με αναβάσεις μέσα από τις οξιές .

17:00- 20:00 Ski touring test Μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να δοκιμάσουν το ορειβατικό σκι.

20:00 Προβολή της ταινίας Frozen Ambrosia στο καφέ “Πλειάδες”  


Κόστος συμμετοχής: 
Ερασιτεχνικός αγώνας + Frozen Ambrosia + γεύμα = 12 ευρώ 
Frozen Ambrosia = 5 ευρώ
 

Info

H ταινία θα είναι διαθέσιμη στο Vimeo On Demand σε αυτόν το σύνδεσμο.

The Instagram is @FrozenAmbrosia και η σελίδα στο Facebook  

Website της ταινίας