Με αυτό το gadget, θα μπορούσες πραγματικά να βάλεις τα δόντια σου να παρακολουθούν τη δίαιτα και την υγεία σου.
Υπάρχει μια πληθώρα από δείκτες στο στόμα που είναι πολύ συναφείς με τις καταστάσεις υγείας μας. Έτσι, με δεδομένο αυτό δημιουργοί, με επικεφαλής τον βιοϊατρικό μηχανικό Fiorenzo Omenetto του Πανεπιστημίου Tufts, κατασκεύασαμ έναν μικροσκοπικό αισθητήρα που τοποθετείται σε δόντια και μπορεί να μεταδώσει ασύρματα δεδομένα με ραδιοσυχνότητες σχετικά με τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, όπως ζάχαρη, αλάτι και αλκοόλ σε πραγματικό χρόνο. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι η αυτή οδοντιατρική συσκευή θα μας βοηθήσει κάποια μέρα να καταλάβουμε πόσο τρώμε και πώς επιδρά η διατροφή στην υγεία μας. Η έρευνά τους θα δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα περιοδικό Advanced Materials.
Οι ειδικοί έχουν αναπτύξει μικροσκοπικούς αισθητήρες οι οποίοι, όταν τοποθετούνται σε ένα δόντι, επικοινωνούν ασύρματα με μια κινητή συσκευή και μπορούν να μεταδώσουν πληροφορίες σχετικά με τη λήψη ζάχαρης, αλατιού και αλκοολ. Οι ερευνητές από το αμερικανικό πανεπιστήμιο του Tafts σημειώνουν ότι οι μελλοντικές προσαρμογές αυτών των αισθητήρων θα μπορούσαν να επιτρέψουν την ανίχνευση και καταγραφή ενός ευρέος φάσματος θρεπτικών συστατικών, χημικών ουσιών και φυσιολογικών καταστάσεων.
Οι αισθητήρες αποτελούνται από τρία στρώματα σε ένα «σάντουιτς»: ένα κεντρικό στρώμα “βιολογικής ανταπόκρισης” που απορροφά τη θρεπτική ή άλλες χημικές ουσίες που πρέπει να ανιχνευθούν και δύο εξωτερικές στρώσεις αποτελούμενες από δύο χρυσά δαχτυλίδια σε σχήμα τετράγωνου σχήματος. Μαζί, τα τρία στρώματα λειτουργούν σαν μια μικρή κεραία, συλλέγοντας και μεταδίδοντας κύματα στο φάσμα ραδιοσυχνοτήτων.
Ο αισθητήρας αλλάζει συχνότητα, ανάλογα με το είδος της τροφής. Για παράδειγμα, εάν το κεντρικό στρώμα παίρνει αλάτι ή αιθανόλη, οι ηλεκτρικές ιδιότητές του θα μετατοπιστούν προκαλώντας τον αισθητήρα να απορροφήσει και να μεταδώσει ένα διαφορετικό φάσμα κυμάτων ραδιοσυχνοτήτων με διαφορετική ένταση. Έτσι μπορούν να ανιχνευθούν και να μετρηθούν τα θρεπτικά συστατικά και άλλες ουσίες.
“Είμαστε πολύ μακριά από το να έχουμε την εφαρμογή που να λέει:” Έχετε καταναλώσει σήμερα 216,3 θερμίδες “, είπε ο Fiorenzo Omenetto. “Αλλά πραγματικά δεν είναι αδιανόητο να φτάσουμε εκεί αύριο.”