Το τρέξιμο στρεσάρει το σώμα και ολόκληρο τον οργανισμό, όπως και πολλές άλλες ασκήσεις, γι’ αυτό θα πρέπει να ακολουθείς κάποιους κανόνες προκειμένου να αποφύγεις τους τραυματισμούς.
Ακόμα όμως και αν τα κάνεις όλα σωστά και ακολουθείς τους κανόνες κατά γράμμα για να μειώσεις τις πιθανότητες για μυϊκό τραυματισμό έχε υπόψη σου ότι δεν τις μηδενίζεις. Μυϊκή δυσκαμψία και πόνος, κράμπες, τράβηγμα, θλάση, διάστρεμμα μυών ή σκίσιμο των μυϊκών ινών, τενοντίτιδα (φλεγμονή στους τένοντες), στραμπούληγμα ποδοκνημικής, άκανθας πτέρνας (συγκέντρωση ασβεστίου στις πτέρνες), διάρροια, ναυτία, κούραση και αλλαγή διάθεσης είναι μόνο μερικά που μπορεί να πάθεις. Αλλά εδώ ισχύει το: η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Αυτοί είναι οι 8 βασικοί κανόνες που οι ειδικοί του Harvard Medical School προτείνουν για να αποφύγεις τους τραυματισμούς στο τρέξιμο.
1 Μάθε τη σωστή τεχνική
Παρατήρησε, ρώτα, μάθε. Αν και δεν υπάρχει η απόλυτα σωστή τεχνική για να τρέχει κανείς, η υπερβολική έκταση των ποδιών, η μη συμπαγής στάση του κορμού και η λάθος κίνηση των χεριών καλό είναι να αποφεύγονται.
2 Κάνε διατάσεις
Τέντωσε καλά τους μυς σου πριν, μετά και, αν είναι δυνατόν, κατά τη διάρκεια της άσκησης. Σε ενδιαφέρει: Τι μπορεί να σου συμβεί αν δεν κάνεις διατάσεις μετά από το τρέξιμο;
3 Χρησιμοποίησε τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φοράς τα ανάλογα παπούτσια. Κάνε πρώτα ένα πελματογράφημα σε οποιοδήποτε κατάστημα αθλητικών ειδών για να αγοράσεις το σωστό παπούτσι και είσαι έτοιμος για τα πρώτα σου χιλιόμετρα.
4 Κάνε cross training
Θα μειώσεις τις πιθανότητες κατάχρησης ή τραυματισμού κάποιας ομάδας μυών κάνοντας διάφορες ασκήσεις που χρησιμοποιούν και γυμνάζουν διαφορετικές ομάδες μυών.
5 Μην τρέχεις πολύ, πολύ σύντομα
Αντιστάσου στον πειρασμό να κάνεις πάρα πολλά χιλιόμετρα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Εάν είσαι αρχάριος ξεκίνα αργά και πήγαινε σταδιακά, βδομάδα τη βδομάδα.
6 Αφουγκράσου το σώμα σου
Αν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν (έχει καύσωνα) πάρε ένα ρεπό. Μην ασκείσαι ενώ είσαι άρρωστος ή έχεις πυρετό. Ένας επίμονος πόνος δεν είναι φυσιολογικός και πρέπει να σε οδηγεί σε μια επαναξιολόγηση του προγράμματός σου ή στον γιατρό. Διάβασε: Πώς να σταματήσεις τις κράμπες
7 Τρέξε σύμφωνα με τις ανάγκες σου
Αν για παράδειγμα ασκείσαι για την υγεία σου (και όχι για να κερδίσεις στον Μαραθώνιο), η χαμηλή έως μέτρια άσκηση αρκετές φορές την εβδομάδα μπορεί να είναι καλύτερη για σένα από μία υψηλής έντασης άσκηση κάθε μέρα.
8 Τρέξε στο σωστό έδαφος
Απέφυγε τελείως το τρέξιμο σε τσιμέντο και γενικά σε πολύ σκληρές επιφάνειες, όπου δεν απορροφώνται οι κραδασμοί. Είναι ό,τι χειρότερο για τα γόνατά σου, ακόμη κι αν φοράς τα πιο εξελιγμένα τεχνολογικά παπούτσια. Τρέξε σε γρασίδι, χώμα, άμμο ή ταρτάν, και γενικά σε μαλακές επιφάνειες που απορροφούν τους κραδασμούς. Επιπλέον θα σου φανεί χρήσιμο: 6 superfoods που θα σε κάνουν πύραυλο στο τρέξιμο
Φίλια Μητρομάρα