Κοιτάς με απογόητευση τον καθρέφτη εξαιτίας της φαλάκρας; Έχεις δοκιμάσει όλες τις φαρμακευτικές αγωγές για να αποφύγεις την τριχόπτωση; ‘Η μήπως τα μαλλιά σου είναι πιο γκρίζα από όσο θα έπρεπε; Τα νέα είναι καλά: μία κρέμα ή κάποια αλοιφή είναι… στον δρόμο και θα μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσει τη φαλάκρα ή να σταματήσει το γκριζάρισμα των μαλλιών, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Αμερικανοί επιστήμονες καθώς διερευνούσαν το πώς σχηματίζονται ορισμένοι όγκοι καρκίνου ανακάλυψαν τυχαία τα κύτταρα που σχετίζονται με την παραγωγή τριχών και τη γήρανσή τους. Σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το University of Texas Southwestern Medical Center, η παρουσία ή η απουσία μιας ομάδας κυττάρων μπορεί να βρίσκεται πίσω από τη φαλάκρα ή τα μακριά μαλλιά!
Τα ευρήματα ότι μία πρωτεΐνη, η KROX20, που συχνότερα εμπλέκεται στην ανάπτυξη των νευρώνων, ενεργοποιείται σε κύτταρα του δέρματος που έχουν άμεση σχέση με τα μαλλιά. Αυτά τα κύτταρα παράγουν μια πρωτεΐνη, που ονομάζεται βλαστοκυτταρικός παράγοντας (SCF), η οποία γκριζάρειτα μαλλιά.Όταν οι επιστήμονες διέγραψαν το γονίδιο SCF στα κύτταρα τρίχας στα ποντίκια στο εργαστήριο, τα μαλλιά τους έγιναν λευκά. Όταν διαγράφηκαν τα κύτταρα, που παράγουν την πρωτεΐνη KROX20, δεν αναπτύχθηκαν τρίχες και τα ποντίκια απέκτησαν φαλάκρα.
Ο αναπληρωτής Καθηγητής Δερματολογίας Dr. Lu Le ανέφερε ότι: “Αν και η έρευνα ξεκίνησε σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε πώς σχηματίζονται ορισμένα είδη όγκων, καταλήξαμε να μάθουμε γιατί τα μαλλιά γίνονται γκρίζα και ανακαλύψαμε την ταυτότητα του κυττάρου που αυξάνει την τρίχα”.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Genes & Development.