ΥΓΕΙΑ

Χρειάζεσαι μαγνητική όταν πονάς στη μέση ή έχεις τραυματισμό στον ώμο;

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να θέλεις να έχεις μια εικόνα μετά από έναν τραυματισμό για να «δεις τι συμβαίνει εκεί μέσα».

 

Πονάς και είναι λογικό να θέλεις να μάθεις το γιατί. Αλλά το θέμα είναι ότι η μαγνητική τομογραφία μπορεί να μην σου δώσει τις απαντήσεις που ψάχνεις.Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε χειρότερα αποτελέσματα για την αποκατάστασή σου. Η μαγνητική τομογραφία δεν είναι μια τυπική εξέταση για την εύρεση της αιτίας του πόνου στη μέση. Μια φυσική εξέταση που περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό ιστορικό σου είναι αρκετή για τη διάγνωση και τη θεραπεία των περισσότερων περιπτώσεων. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι πόνοι στη μέση βελτιώνονται από μόνοι τους, είναι συχνά καλύτερο να περιμένεις και να δεις εάν βελτιώνεσαι με τον καιρό.

Η μαγνητική τομογραφία είναι χρήσιμη εάν ο γιατρός σου υποψιάζεται ότι υπάρχει κάποια νόσος ή νευρική βλάβη που προκαλεί πόνο. Οι μαγνητικές τομογραφίες είναι ακριβές. Επιπλέον μία μαγνητική τομογραφία μπορεί να βρει άλλα προβλήματα που δεν έχουν καμία σχέση με τον πόνο στη μέση σου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες εξετάσεις.

Δεν υπάρχει συσχέτιση 1:1 μεταξύ του πόνου που νιώθεις και του τι μπορεί να δείξει η μαγνητική τομογραφία. Η εικόνα θα δείξει πιθανή βλάβη των ιστών, αλλά η έρευνα έχει αποδείξει ότι δεν συνδέεται πάντα με τον πόνο. Μάλιστα αρκετές μελέτες έδειξαν ότι υψηλά ποσοστά ενηλίκων χωρίς πόνο εμφάνισαν δομική βλάβη όταν έγινε μαγνητική τομογραφία.

Εάν έχεις πρόβλημα στο στροφικό πέταλο ή στον μεσοσπονδύλιο δίσκο πώς μπορείς να είσαι σίγουρος ότι το εύρημα της μαγνητικής τομογραφίας είναι η πραγματική αιτία του πόνου σου;

Η απάντηση είναι:

Δεν μπορείς. Αυτό που συμβαίνει λοιπόν είναι ότι οι άνθρωποι υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για να διορθώσουν κάτι που δεν τους προκαλεί καν τον πόνο που νιώθουν. Μετά την αποκατάστασή σου από το χειρουργείο ο πόνος είναι ακόμα εκεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει πάντα να επισκέπτεσαι έναν εξειδικευμένο επαγγελματία, να αξιολογηθείς, να ακολουθήσεις ένα καλά σχεδιασμένο σχέδιο αποκατάστασης και να είσαι υπομονετικός, χωρίς να βιάζεσαι

Κατάβαλε 100% προσπάθεια στη συντηρητική φροντίδα πριν κάνεις πρώτα μια μαγνητική τομογραφία ή προτού προβείς σε κάποια χειρουργική επέμβαση.

Σε περιπτώσεις τραυματισμού διαφέρει. O φυσιοθεραπευτής σου θα πρέπει να σε βοηθήσει να μάθεις εάν η μαγνητική τομογραφία είναι κατάλληλη για την περίπτωσή σου.