Προτού ξαπλώσεις στο κρεβάτι μασάζ μάθε ποιο είναι το καλύτερο για σένα και το σώμα σου να είσαι σίγουρος ότι θα σε ευγνωμονεί!
1 Σουηδικό για ευεξία
Οι θεραπευτές χρησιμοποιούν γρήγορες, απαλές τριβές για να ανεβάσουν τη θερμοκρασία στο σώμα σου, ζυμώσεις (ανασήκωμα των μυών), κυκλικές κινήσεις στην επιφάνεια του μυός, ελαφρά χτυπήματα με το πλάι της παλάμης με τη χρήση λαδιού. Έτσι βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου προσφέροντας καλύτερη οξυγόνωση των ιστών, χαλαρώνουν οι σφιγμένους μυς και οι αρθρώσεις και σε ανακουφίζουν από τους μυϊκούς πόνους. Είναι ήπιο και χαλαρωτικό. Αν δεν έχεις κάνει ποτέ μασάζ, αυτό ίσως θα πρέπει να δοκιμάσεις πρώτα.
2 Αρωματοθεραπεία για το στρες
Πραγματοποιείται με την προσθήκη ενός ή περισσοτέρων αρωματικών αιθέριων έλαιων και στοχεύουν στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων αναγκών. Ο θεραπευτής επιλέγει τα έλαια που είναι κατάλληλα για κάθε ανάγκη π.χ. χαλαρωτικά, αναζωογονητικά, αντιστρες κ.λπ. Τα αιθέρια έλαια έχουν αναλγητικές, αντισηπτικές, αποτοξινωτικές, καταπραϋντικές και καρδιοτονωτικές ιδιότητες. Ένα από τα πιο κοινά αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία μασάζ είναι η λεβάντα. Αυτό το μασάζ είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για το στρες.
3 Hot Stone για ανακούφιση από πόνο
Οι ηφαιστειογενείς θερμαινόμενες, επίπεδες και λείες, πέτρες τοποθετούνται στα ενεργειακά κέντρα (chacras) απορροφώντας όλη την αρνητική ενέργεια και χαρίζοντάς σου ψυχοσωματική ευεξία. Χαλαρώνουν τους σφιγμένους μυς και επιφέρουν την ισορροπία ενεργειακά. Ο θεραπευτής μπορεί επίσης κρατώντας τις πέτρες και να εφαρμόσει ήπια πίεση με αυτές στο σώμα σου. Η ζεστασιά που εκπέμπεται από τις πέτρες βελτιώνει την κυκλοφορία και ηρεμεί το νευρικό σύστημα, προσφέροντας ανακούφιση στην ένταση στους μυών και τον πόνο.
4 Deep Tissue για κράμπες και πιασίματα
Αυτό το μασάζ στοχεύει βαθιά στο μυϊκό ιστό, χαλαρώνει τους μυς και απελευθερώνει την ένταση από πιασίματα και χρόνιες μυϊκές παθήσεις. Κάποιες από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι ίδιες όπως του σουηδικού μασάζ, αλλά η κίνηση είναι πολύ πιο αργή και η πίεση πιο βαθιά. Επιπλέον, ο θεραπευτής επικεντρώνεται, κυρίως, στα σημεία όπου υπάρχει πόνος και ένταση. Εϊναι ιδανικό για πόνους στους μύες, μυικές κράμπες και πιασίματα, κακώσεις λόγω επαναλαμβανόμενης καταπόνησης, προβλήματα στάσης του σώματος ή ανάρρωση από τραυματισμό. Όσοι το κάνουν συχνά αισθάνονται πόνο για μία έως δύο ημέρες μετά.
5 Σιάτσου για ενέργεια
Θεωρείται θεραπευτικό μασάζ, το όνομά του σημαίνει στα ιαπωνικά «πιέζω με τα δάκτυλα» και αυτό ακριβώς κάνει: χρησιμοποιεί δακτυλοπίεση στους μεσημβρινούς που ακολουθεί και ο βελονισμός. Κάθε σημείο πιέζεται για δύο έως οκτώ δευτερόλεπτα για να βελτιώσει τη ροή της ενέργειας και να βοηθήσει το σώμα να επανακτήσει την ισορροπία του. Όσοι κάνουν για πρώτη φορά σιάτσου θα νιώσουν μια ευχάριστη έκπληξη. Είναι χαλαρωτικό και η πίεση είναι σταθερή γι αυτό δεν υπάρχει πόνος μετά. Είναι ιδανικό για θλάσεις, οσφυαλγίες, δυσκοιλιότητα, έντονους πόνους στην πλάτη, πονοκεφάλους.
6 Ταϊλανδέζικο για αναζωογόνηση
Όπως και το σιάτσου το ταϊλανδέζικο μασάζ απελευθερώνει την μπλοκαρισμένη ενέργεια του σώματος ασκώντας ελαφρά πίεση σε συγκεκριμένα σημεία (που μοιάζει με τις ασκήσεις της γιόγκα, χωρίς να χρειαστεί, όμως, να κάνεις κάποια κίνηση). Θεωρείται το πιο αναζωογονητικό από άλλες μορφές μασάζ, μειώνει το στρες και βελτιώνει την ευελιξία και το εύρος της κίνησης.
7 Ρεφλεξολογία για μείωση των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων
Παρά το γεγονός ότι η ρεφλεξολογία μερικές φορές ονομάζεται μασάζ ποδιών, είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό μασάζ ποδιών. Περιλαμβάνει την εφαρμογή πίεσης σε ορισμένα σημεία του ποδιού που αντιστοιχούν στα όργανα και συστήματα του σώματος με συνέπεια να διεγείρεται το νευρικό και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Είναι αρκετά χαλαρωτική, ειδικά για τους ανθρώπους που στέκονται όρθιοι όλη την ημέρα ή έχουν κουρασμένα πόδια. Θεωρείται ιδανικό για όσους έχουν ψυχοσωματικά συμπτώματα (χωρίς οργανική αιτία) ή υποφέρουν από πόνους στη μέση.
8 Αθλητικό μασάζ για πρόληψη και αποκατάσταση
Είναι ειδικά σχεδιασμένο για ανθρώπους που ασκούνται. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι κάποιος επαγγελματίας αθλητής για να κάνει αθλητικό μασάζ. Η έμφαση δεν δίνεται στη χαλάρωση αλλά στην πρόληψη και τη θεραπεία τραυματισμών καθώς επίσης και στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης. Μπορεί να χαλαρώσει τους μυς και να αυξήσει την ευελιξία στους μυς. Ανακουφίζει από το στρες και την ένταση που δημιουργείται στους ιστούς του σώματος, κατά τη διάρκεια της άσκησης. Τα εν τω βάθει στρώματα μυϊκών ιστών μαλάζονται με ποικιλία τεχνικών, που σκοπό έχουν να αποβάλουν το γαλακτικό οξύ που έχει συσσωρευτεί θεραπεύοντας έτσι τους τραυματισμούς.