ΥΓΕΙΑ

Τι κάνεις αν σε τσιμπήσει τσούχτρα;

Τσούχτρα, αυτή η άτιμη!

Κολυμπάς και ξαφνικά νιώθεις έναν έντονο, οξύ πόνο να σε διαπερνά σαν ηλεκτρικό ρεύμα! Μόλις ακούμπησε τυχαία ή σκόπιμα το δέρμα σου  μια τσούχτρα, η οποία έστρεψε αμέσως τα πλοκάμια της, τα οποία κόλλησαν σαν βεντούζες και άρχισαν να εκρίνουν την τοξική ουσία, που είναι υπεύθυνη για συμπτώματα όπως πόνος, πρήξιμο, ερυθρότητα, κνησμός. Και τώρα; Τι κάνεις;

Μην ξεπλύνεις με νερό, γλυκό ή αλμυρό

Μην ξεπλύνεις με φρέσκο νερό την περιοχή γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι να εντείνεις τον πόνο. Και αυτό γιατί όσο περισσότερο πόσιμο νερό ρίχνεις, τόσο θα εκκρίνεται περισσότερο δηλητήριο με αποτέλεσμα τον αφόρητο πόνο. Αυτό συμβαίνει επειδή η αλλαγή της ωσμωτικής τονικότητας απελευθερώνει επιπλέον δηλητήριο. Για τον ίδιο λόγο θα πρέπει να αποφεύγεις το ξύσιμο του τραύματος καθώς και να ρίχνεις οινόπνευμα ή αμμωνία και άλλες παρόμοιες ουσίες. Τέλος, μην ξεπλύνεις ούτε με αλμυρό νερό και σε καμία περίπτωση μην τρίβεις την περιοχή.

Μην το ουρήσεις!

Ναι, όλοι έχουμε δει τη σκηνή με το τσίμπημα της Μόνικας στα Φιλαράκια. Όμως τα ούρα δεν κάνουν καλό σε αυτά τα τσιμπήματα και είναι μεγάλος μύθος το να ουρήσεις στην περιοχή. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι απλά να ουρήσεις τον εαυτό σου.

Έχεις ξίδι, ρίξ΄το!

Αυτό μάλιστα, κάνει δουλειά και ανακουφίζει από τον πόνο προσωρινά. Αν δεν έχεις ξίδι, τότε διέλυσε λίγη μαγειρική σόδα σε νερό και κάνε κομπρέσες με αυτό. Αυτή η πρακτική μέθοδος θα σε ανακουφίσει από τον πόνο. 

Ζεστό και κρύο

Η πιο καλή λύση είναι η ζεστή κομπρέσα ή να βυθίσεις το σημείο σε πάρα πολύ ζεστό νερό, για περίπου 20 λεπτά για να ανακουφιστείς από τον πόνο. Κάποιοι πιστεύουν ότι και ο πάγος μπορεί να κάνει δουλειά αλλά οι επιστήμονες λένε καλύτερα να μην το κανεις. Μόνον ζεστό νερό ή ζεστές κομπρέσες!

Πώς θα απομακρύνεις τα νήματα της τσούχτρας

Αν τα πλοκάμια της τσούχτρας είναι ακόμα στο δέρμα σου, αφαίρεσέ τα προσεκτικά, όχι όμως με γυμνά χέρια, αφού είναι πολύ πιθανό να τραυματιστείς και σε άλλα σημεία.

Κάνε επάλειψη με μια ήπια κορτιζονούχα αλοιφή ή με κάποια φυτική κρέμα με Άρνικα, που είναι γνωστή για την αντί-οιδηματική της δράση και καταπραΰνει τον πόνο.

Τι να μην κάνεις

Μην ακολουθήσεις κάποιες από τις άχρηστες ή μη αποδεδειγμένες λύσεις που θα βρεις στο Διαδίκτυο για τσίμπημα από τσούχτρες όπως να ξύσεις με τα δάχτυλά σου το σημείο για να απομακρύνεις τα μικρά πλοκάμια, να ξεπλύνεις με ούρα ή αλμυρό νερό, να ρίξεις αλκοόλ ή κόκα κόλα, να τρίψεις με μια πετσέτα ή να βάλεις ένα κομμάτι κρέας πάνω!

Να θυμάσαι:  Αν και οι δικές ελληνικές τσούχτρες, οι κοινές, σε σχέση με τα είδη που ευδοκιμούν στους ωκεανούς δεν είναι θανατηφόρες, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να απευθυνθείς σε γιατρό άμεσα, ειδικά εάν είσαι αλλεργικός.

Φίλια Μητρομάρα

photo credit